Hlavní obsah

Nové MacBooky byly trefou do černého, prodeje vzrostly dvojnásobně

Novinky, rim

Výroba počítačů s vlastními procesory byla pro Apple evidentně krok správným směrem. Dokládají to statistiky analytické společnosti IDC, podle kterých zájem o počítače s logem nakousnutého jablka v prvním čtvrtletí letošního roku dramaticky stoupl.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Článek

Během prvních tří měsíců letošního roku dodal Apple na trh 6,692 milionu nových počítačů Mac, o rok dříve to bylo přitom pouze 3,164 milionu kusů. To tedy představuje nárůst o 111,5 procenta.

Podle IDC se dařilo i dalším společnostem, nicméně ty hlásí „pouze“ dvouciferné růsty. Apple tedy může rozhodně slavit, aktuálně mu patří díky osmiprocentnímu podílu čtvrtá příčka v žebříčku nejúspěšnějších prodejců počítačů.

I když data pojednávají o všech počítačích s logem nakousnutého jablka, zvýšená poptávka byla především po třech nových modelech, které mají jako první na trhu čipy Apple M1. Jak již samotný název napovídá, tyto procesory pochází přímo z dílen amerického počítačového giganta, dříve přitom podnik využíval čipy od Intelu.

Apple to myslí s vlastními čipy vážně, zamluvil si většinu výrobních kapacit

Hardware

Jedním z nových strojů, který využívá čip Apple M1, je MacBook Air – nejlehčí a nejtenčí laptop s logem nakousnutého jablka. Ten i se svou 13palcovou obrazovkou vypadá stejně jako předchůdce, měl by být ale až třikrát výkonnější.

Výrazně se prodloužila také výdrž baterie. Při surfování po webu se notebook obejde bez nabíjení po dobu až 15 hodin, při sledování videa dokonce až 18 hodin.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Pro náročné

Pro náročné je pak určen laptop MacBook Pro 13. Hlavní benefity jsou stejné jako u MacBooku Air – tedy nárůst výkonu, delší výdrž a tiché chlazení. V tomto případě však již uvnitř přenosného počítače nalezneme větráček.

Posledním představeným strojem je Mac Mini. Ten byl historicky používán spíše jako levný a malý počítač, díky obrovskému nárůstu výkonu se má ale proměnit na opravdovou pracovní stanici, které nebudou činit problémy ani monitory se 4K rozlišením. Využít novinku tedy bez problémů budou moci i editoři pracující s obrazovým materiálem.

Ceny MacBooku Air startují na 29 990 Kč, u MacBooku Pro 13 pak na 38 990 Kč. Případní zájemci zaplatí za Mac Mini 21 990 Kč.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám