Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Kapské město ohrožuje velký požár ze Stolové hory. Na vině je nejspíš tulák, plameny zasáhly i univerzitu

Ke Kapskému městu se po požáru na Stolové hoře blíží oheň. foto: Reuters

V Jihoafrické republice vypukl v neděli rozsáhlý požár, který prozatím nebyl uhašen. Plameny zasáhly Stolovou horu i část nedalekého Kapského města. Oheň zachvátil také místní univerzitu, hasiči tak museli okamžitě evakuovat stovky studentů.
  11:22
Oheň rozdmýchává vítr, a tak se požár na Stolové hoře u Kapského města neustále...
Místní obyvatele sledují požár, který vypukl na Stolové hoře u Kapského města.

Požár vypukl v neděli ráno a podle správy Jihoafrických národních parků se začal šířit především kvůli nízké vlhkosti a suchým keřům, které na Stolové hoře jsou. Problematický je rovněž silný vítr, jenž rozdmýchává kouř i plameny. Do ohniska bylo posláno na 120 hasičů, jeden z nich utrpěl při zásahu popáleniny a musel být převezen do nemocnice. Hasičský sborům by prý mělo trvat nejméně tři dny, než oheň uhasí.

V Kapském městě oheň poničil Jaggerovu knihovnu na místní univerzitě či historický Mostertův mlýn. Momentálně se šíří směrem na Vredehoek. 

Studenti z univerzity a obyvatelé Vredehoeku byli evakuování. Další občané dostali varování před kouřem a sazemi. Navíc obdrželi doporučení, aby zavřeli všechna okna a dveře. Turisté, kteří se nacházeli v oblasti Stolové hory, byli vyzváni k jejímu opuštění.

Příčina požáru zatím není jasná. Vyšetřovatelé se však domnívají, že původní požár byl způsoben tulákem, který nechal bez dozoru oheň. V souvislosti s případem byl zadržen jeden podezřelý. Člen výboru starosty pro bezpečnost a ochranu JP Smith uvedl, že vše řeší policie. „Spekuluje se o dalších požárech, které byly založeny, a o tom, zda byl původní požár žhářstvím,“ uvedl pro jihoafrický deník Sowetan.

Zároveň ocenil hasiče a další týmy, jež se snaží uhasit plameny. Poděkoval i veřejnosti za pomoc, kterou poskytuje hasičským sborům při boji s ohněm.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!