Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Rusko poslalo do Prahy pro vyhoštěné diplomaty ‚Putinův‘ Iljušin. Velký speciál z Česka již odletěl

Letadlo, které odvezlo vyhoštěné ruské diplomaty. foto:  Petr Topič, MAFRA

Doporučujeme
Praha - Navzdory původním spekulacím, že vyhoštění ruští diplomaté odletí zpátky do Moskvy pravidelnou linkou Aeroflotu, pro ně do Prahy zamířil ruský vládní speciál. Obří letoun Iljušin přistál na třetím terminálu pražského letiště, odkud se běžně odbavují soukromé lety. Odletěl v 17.20.
  13:50aktualizováno  17:41
ljušin Il-96 s registrační značkou RA-96017.
Odlet vyhoštěných ruských diplomatů z ruzyňského letiště.

Letiště Praha mělo plánovaný přílet ruského vládního speciálu potvrzený už kolem poledne. „Mohu sdělit, že ten speciál máme nahlášený. Další informace ale poskytnout nemohu,“ uvedla pro Lidovky.cz mluvčí společnosti Klára Divíšková. Iljušin Il-96 s registrační značkou RA-96017, který při cestách používá také ruský prezident Vladimir Putin, odstartoval z moskevského letiště Vnukovo krátce po poledni středoevropského času. V Praze přistál zhruba v půl třetí odpoledne, odletěl v 17.20.

Babiš: Vyhostili jsme všechny ruské agenty. Dokument o Vrběticích jsem dostal v pátek a chci, aby byl odtajněn

Původně se přitom spekulovalo, že 18 vyhoštěných ruských diplomatů a jejich rodiny odveze ruský národní dopravce Aeroflot. Na pravidelnou linku z moskevského Šeremeťjeva do Prahy a zpět měla proto aerolinka nasadit velkokapacitní Airbus A330 oproti menšímu Airbusu A320. Nakonec však z těchto plánů sešlo a obvyklý stroj Aeroflotu s registrací VP-BIJ opustil Prahu ve 12:50 místního času.

Na jakém terminálu pražského letiště širokotrupý letoun Iljušin, který v klasické konfiguraci pojme až 435 cestujících, vyhoštěné diplomaty vyzvedne, nebylo předem jasné. Opustit Českou republiku však diplomaté s rodinami musí do pondělní půlnoci. O víkendu to oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poté, co oznámili, že za vrbětickým výbuchem je ruská rozvědka.

Hamáček: Rozbili jsme rezidentury ruských tajných služeb u nás. Bulhaři pátrají po stejném agentovi

Podle Hamáčka všichni vyhoštění Rusové pracují pro tajné služby. „Rozbili jsme tím rezidentury ruských tajných služeb SVR a GRU u nás. U každého ze seznamu vyhoštěných Rusů mohou naše služby dokázat a potvrdit jejich příslušnost k ruským zpravodajským službám. Jsou to lidé, kteří vedli zpravodajské operace,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Rusko v reakci vyhostilo 20 pracovníků české ambasády v Moskvě. Ti by se naopak měli do Prahy vrátit večer.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...