Velvyslanec koupil zámek i se strašidlem. Havelka režíruje operu v Ostravě

Velvyslanec koupil zámek i se strašidlem. Havelka režíruje operu v Ostravě
Soňa Godarská jako Elinor.
Zleva Juraj Nociar jako Jiří, hrabě ze Satalic, a Soňa Godarská coby Elinor.
Zleva Jana Hrochová jako Mrs. Hollywood, Juraj Nociar coby Jiří, Soňa Godarská v roli Elinor, Markéta Cukrová jako Cedrik, Martin Gurbaľ a Monika Jägerová.
Zleva Markéta Cukrová jako Cedrik, Monika Jägerová coby kastelánka, Juraj Nociar v roli Jiřího a Soňa Godarská jako Elinor.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
19. 4. 2021 14:25
Herec a zpěvák Ondřej Havelka bude v ostravském Národním divadle moravskoslezském režírovat operu Jaroslava Křičky nazvanou Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší. Kdy bude mít premiéru, zatím není jasné. Inscenace, kterou nyní ansámbl zkouší, se na program Divadla Antonína Dvořáka dostane, až to umožní protiepidemická opatření.

Šestašedesátiletý Havelka s ostravským operním souborem pracuje podruhé. V roce 2017 zde připravil operu Gioacchina Rossiniho Lazebník sevillský s novým českým libretem, které pro divadlo u příležitosti 200. výročí prvního uvedení napsal Jaromír Nohavica.

Nyní se Havelka do Ostravy vrátí s kusem, který dosud české země hrály jen v němčině. Opera Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší vznikla podle povídky Strašidlo cantervillské Oscara Wildea. Ve druhém největším moravském městě byla uvedena jen jednou, roku 1932.

"Křičkova opera dokládá velkou popularitu povídky Strašidlo cantervillské Oscara Wildea. Ten proti sobě postavil životní styl moderních Američanů a odcházející zvyky anglického domova, jak jej reprezentuje starobylý zámek, který americký vyslanec koupí i s odvěkým strašidlem," popisuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Autor opery Jaroslav Křička, který žil v letech 1882 až 1969, změnil prostředí, děj umístil do Československa po první světové válce. Přidal také tehdy aktuální téma, praxi pozemkových úřadů. V zápletce nechyběl ani milostný vztah mezi hrabětem zámku v Satalicích Jiřím a dcerou amerického vyslance.

Skladatel využil dobově oblíbené postupy takzvaných časových oper, výsledný tvar ale připomínal spíše operetu, ve které stejně důležité místo jako třeba jazzu připadlo lidovým popěvkům a valčíkovým rytmům.

Premiéra se uskutečnila 27. listopadu 1929 v Brně pod taktovkou dirigenta Antonína Balatky.

Národní divadlo moravskoslezské nyní operu uvede v přepracované verzi pro německé scény. Ta prvně zazněla ve Vratislavi v listopadu 1931. Autorem textové úpravy byl Max Brod, pražský německý spisovatel, který propagoval díla Franze Kafky, Jaroslava Haška či Leoše Janáčka.

"Ostravské publikum se mohlo s touto operou seznámit hned následujícího roku v hudebním nastudování Jaroslava Vogela," doplňuje mluvčí.

Scénu pro současnou ostravskou verzi připravil Martin Černý, orchestr povedou Jiří Habart nebo David Švec.

V hlavních rolích se představí Martin Gurbaľ a David Nykl, Jana Horáková Levicová či Jana Hrochová a Soňa Godarská v alternaci s Doubravkou Součkovou a dalšími.

 

Právě se děje

Další zprávy