Šéf UEFA: Hráči, kteří se zapojí do Superligy, nebudou moct hrát na MS ani ME

Aleksander Čeferin, šéf organizace UEFA, uvedl, že hráči, kteří se budou účastnit nově představeného projektu Superliga, budou mít zakázaný start na světovém i evropském fotbalovém šampionátu.

Real Madrid, Manchester City a Chelsea vyloučí UEFA z Ligy mistrů (zdroj: CNN Prima NEWS)

Prezident UEFA Aleksander Čeferin v pondělí potvrdil, že hráči, kteří se zúčastní diskutované Superligy, budou mít značné komplikace na mezinárodní úrovni. Šéf fotbalového orgánu potvrdil, že pro ně bude platit zákaz startovat na mistrovství světa i mistrovství Evropy. V současné chvíli tvoří jádro nové soutěže 12 týmů z Anglie, Španělska a Itálie.

„Nevěděli jsme, že máme hady tak blízko kolem sebe. Teď už to víme,“ prohlásil mimo jiné Čeferin na pondělní tiskové konferenci. Také podotkl, že zákaz pro hráče se nebude týkat pouze vrcholných akcí, ale všech reprezentačních zápasů.

Do dvanáctky fotbalových „hadů“ patří anglické kluby Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea a Tottenham, španělské týmy Barcelona, Real Madrid a Atlético Madrid a italští zástupci Inter, AC Milán a Juventus Turín.

Čeferin to uvedl po pondělním zasedání výkonného výboru UEFA, který schválil rozšíření Ligy mistrů. Novinku však zastínilo oznámení projektu 12 elitních evropských klubů, které se rozhodly odtrhnout a vytvořit si vlastní soutěž s rozpočtem 3,5 miliardy eur.

„Stále to posuzujeme s naším právní týmem, ale uvalíme veškeré možné postihy a budeme vás informovat hned, jak to bude možné. Můj názor je, že by jim měl být co nejdříve zakázán start ve všech našich soutěžích a jejich hráčům také,“ citovala Čeferina agentura Reuters po zasedání ve švýcarském Montreux.

Proti snaze elitních klubů se postavila také FIFA. Během dne se ke kritice přidala řada dalších světových osobností, klubů a hráčů. Otevřený nesouhlas vyjádřily i francouzské a německé týmy, které se k projektu nepřidaly.

„UEFA a fotbalový svět stojí jednotně proti tomuto hanebnému a samoúčelnému návrhu, který byl pouze pro několik vybraných evropských velkoklubů motivovaných chamtivostí. Všichni jsme jednotní proti tomuto nesmyslnému projektu,“ dodal Čeferin.

UEFA zároveň v pondělí schválila, že Ligu mistrů bude obnášet od ročníku 2024–⁠2025 36 celků namísto současných 32. Základní fáze elitní soutěže se v novém formátu nebude hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy. Každý z nich má garantováno minimálně 10 zápasů s 10 různými soupeři.

Tagy:
Anglie Itálie soutěž Španělsko UEFA fotbal sport Aleksander Čeferin Superliga mistrovství světa ve fotbale mistrovství Evropy ve fotbale Mistrovství světa ve fotbale Mistrovství Evropy ve fotbale Evropská superliga