Hlavní obsah

Lidé budou muset vyměnit mobily i u T-Mobilu, 3G síť se vypne v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost T-Mobile má naplánované vypnutí své 3G sítě na konec listopadu. To operátorovi umožní rozšířit pokrytí České republiky LTE a 5G signálem. Někteří lidé kvůli tomu budou muset vyměnit své mobilní přístroje, případně se budou muset obejít bez mobilního internetu.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Naši zem chceme propojit tou nejvyspělejší sítí a vypnutí 3G nám ji umožní dále vylepšovat. Spektrum původně používané pro 3G se stane dostupným pro nejmodernější technologie LTE a 5G. Vysokorychlostní internet a další mobilní služby v nejvyšší kvalitě tak budou ještě dostupnější a zase se o krok přiblížíme skutečně gigabitové společnosti,“ konstatoval Zdeněk Bumbálek, manažer strategie přístupových sítí společnosti T-Mobile.

Kateřina Mikesková z tiskového oddělení operátora nicméně zdůraznila, že změna se dotkne jen minima uživatelů. „Naprostá většina zákazníků změnu nezaznamená, protože již využívá SIM karet a komunikačních přístrojů, které disponují podporou moderních technologií LTE či 5G,“ prohlásila Mikesková.

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Mobil

„Samotná změna ve skutečnosti zasáhne jen minimum zákazníků, kteří budou využívat 3G síť pro přenos mobilních dat ještě v době jejího vypnutí. Takových je už nyní méně než jedno procento. Drtivá většina zákazníků T-Mobilu má k dispozici špičkové mobilní služby již dnes, protože používá zařízení a SIM karty s podporou LTE. Vypnutí mobilní sítě 3G se jich proto vůbec nedotkne,“ uvedla mediální zástupkyně.

Pokud lidé mají přístroj podporující pouze 3G a chtějí využívat jen služeb volání a SMS, nemusí nic měnit. Novější zařízení je zapotřebí pouze v případě, že stojí také o mobilní připojení. Hlasové a textové služby totiž fungují v sítích druhé generace.

Vypínat 3G internet bude i O2. V Praze už v květnu

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Česko se pomalu loučí s 3G technologií

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Vodafone vypne 3G síť. Už na konci března

Definitivní tečku za 3G sítěmi, které se ve své době těšily nebývalé slávě, se rozhodla udělat společnost Vodafone. Ta již na konci měsíce jako první tuzemský...

Výběr článků

Načítám