Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalová Liga mistrů od roku 2024 bude mít 36 účastníků, nebude se hrát ve skupinách

Zklamání Brazilce Neymara bylo obrovské. foto: Reuters

Montreux (Švýcarsko) - Evropská fotbalová unie UEFA schválila reformu Ligy mistrů, která od sezony 2024/25 bude mít 36 místo současných 32 účastníků. Základní fáze elitní soutěže se v novém formátu nebude hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy.
  16:15aktualizováno  17:07

„Švýcarský model“ Ligy mistrů byl v pondělí představen poté, co dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé a uzavřené superligy, což UEFA ostře odsoudila.

Každý účastník pozměněné Ligy mistrů má garantováno minimálně 10 zápasů s 10 různými soupeři, pět doma a pět venku. Nejlepších osm týmů se automaticky kvalifikuje do vyřazovací fáze. Mužstva na deváté až 24. příčce se utkají v play off na dva zápasy o zbývajících osm pozic v jarním osmifinále.

Čtyři volná místa v elitní soutěži připadnou celkům, které se do Ligy mistrů nedokázaly kvalifikovat ze svých domácích soutěží, ale jsou vysoko v pořadí klubových koeficientů UEFA díky pohárovým úspěchům z minulých let.

Všechny zápasy upravené Ligy mistrů se opět uskuteční uprostřed týdne, dosavadními hracími dny byly úterý a středa. Soutěž bude otevřená všem mužstvům na základě jejich výsledků v domácích ligách a následných předkolech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!