Soud zrušil opatření, které službě Ulož.to zakazovalo nabízet film Šarlatán

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 4. 2021 17:28
Vrchní soud v Praze zrušil předběžné opatření, které stahovacímu portálu Ulož.to zakazovalo zpřístupňovat životopisný film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. Jeho distributor CinemArt rozhodnutí respektuje.
Ivan Trojan a Juraj Loj.
Ivan Trojan a Juraj Loj. | Foto: Zuzana Panská, Alžběta Jungrová/Marlene Film Production

Společnost se na soud obrátila s tím, že Ulož.to lidem umožňuje volně film nahrávat a stahovat. Uživatelé, kteří ho na server uploadují, na to však nemají oprávnění. Podle CinemArtu s sebou distribuce nese značné náklady, které mají být kompenzovány odměnou za souhlas s užitím. Například na serveru Dafilms.cz legální přehrání Šarlatána stojí 79 korun, zatímco Ulož.to ho nabízelo zdarma.

Film měl rozpočet téměř 60 milionů korun, v českých kinech utržil necelých 40 milionů. Tvůrci dostali 13 milionů od Státního fondu kinematografie.

CinemArt tvrdí, že kvůli Ulož.to utrpěl majetkovou újmu. Pražský městský soud mu v prosinci vyhověl a vydal předběžné opatření, které společnosti Ulož.to zakazovalo soubory s filmem a slovem "šarlatán" v názvu zpřístupňovat. Nyní toto nařízení zrušil nadřízený soud.

"Problém je v tom, že slovo šarlatán není jen film Šarlatán. Plošné cenzurování tohoto slova by postihlo i množství obsahu, který žádná pravidla neporušuje, a omezilo by tak svobodu celé řady uživatelů internetu," argumentuje Tadeáš Novák, mediální zástupce společnosti Uloz.to cloud, která portál provozuje.

Ta prý musela najmout externí agenturu, aby vyhověla předběžnému opatření a zároveň ochránila legitimní obsah svých uživatelů. Firma vyhledávala soubory, které mají slovo "šarlatán" v názvu, a následně posuzovala, jestli jde o předmětný film.

"Tento proces musel fungovat nepřetržitě po dobu několika měsíců. Tyto nesmyslné náklady budeme po CinemArtu požadovat zpět. Byla odeslána předžalobní výzva a obáváme se, že budeme muset i podat žalobu," doplňuje Novák.

Podle Petra Slavíka ze společnosti CinemArt vrchní soud navázal na své dřívější rozhodnutí v jiném sporu, který s portálem Ulož.to vedla agentura Dilia. Soud zároveň podle Slavíka nevyloučil obdobný postup jako ve sporu Dilie, tedy domáhat se předběžným opatřením uložení povinnosti zdržet se umožnění stahování digitálních souborů s filmem Šarlatán.

"Nicméně tento rozsah návrh CinemArtu překračoval, neboť byl podáván v době, kdy ještě rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ve věci Dilia nebylo vyneseno," doplňuje Slavík.

CinemArt podle něj nyní uplatněné nároky upraví tak, aby byly v souladu s právním názorem vrchního soudu.

Podle Slavíka však nadále platí, že podle autorského zákona a zákona o některých službách informační společnosti je Ulož.to povinné neumožnit stahování souborů s filmem Šarlatán. "Nebude-li takto postupovat, bude za takové protiprávní jednání zcela nepochybně odpovídat," varuje Slavík.

Drama režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli vzniklo podle scénáře Marka Epsteina. Sleduje život léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který pomohl statisícům lidí, byl ale perzekvován nacisty i komunisty. Snímek vyslala Česká filmová a televizní akademie do klání o Oscary, získal dvě Ceny české filmové kritiky a také ocenění Český lev za nejlepší film, režii, herce v hlavní roli, kameru a zvuk.

I ten nejlepší člověk má temné stránky, Ivan Trojan se tomu bránil, má sklon své hrdiny dělat lepšími, říká režisérka Agnieszka Holland. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy