Den vítězství (9. května) a fronta na oslavu na Velvyslanectví Ruské federace. FOTO: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Senátoři vládě: Snižte počet pracovníků ruské ambasády na jednoho

Napsal/a Robert Břešťan 19. dubna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Senátoři si na dnešní jednání výboru pro bezpečnost pozvali ředitele BIS Michala Koudelku, ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřího Mazánka a policejního prezidenta Jana Švejdara. Nyní chtějí vyzvat vládu, aby incident ve Vrběticích navrhla k projednání Radě bezpečnosti OSN a aby snížila počet pracovníků ZÚ Ruské federace v Praze na jednoho.

Senátoři z výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost označili vyhoštění dvaceti diplomatů českého zastupitelského úřadu v Moskvě, včetně zástupce velvyslance, za eskalaci napětí. Zatímco česká strana vyhostila 18 pracovníků zastupitelského úřadu Ruské federace, jež označila za prokazatelné pracovníky ruských tajných služeb, Kreml reagoval kratší lhůtou na opuštění země pro české diplomaty a vyhostil vyšší počet lidí i vyšších diplomatických „šarží“.

Ministr vnitra zahraničí Jan Hamáček dnes připustil, že jej taková odezva překvapila, byť reciproční opatření česká strana předpokládala.

Jak Česká republika, tak Rusko pro své vyhoštěné diplomaty a jejich rodinné příslušníky dnes vyslaly letecké speciály.

Senátoři chtějí vyzvat vládu, aby „neprodleně vypověděla Smlouvu mezi ČR a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci“ a „neoslovovala žádným způsobem aktéry z Ruské federace v souvislosti s přípravou stavby jaderné elektrárny nebo jiných prvků kritické infrastruktury“.

Vláda by podle senátorů také měla seznámila veřejnost se všemi informacemi o útoku ve Vrběticích, které nepodléhají režimu utajení. Mimo jiné proto, aby se tím v maximální míře zabránilo šíření dezinformací.

Jak upozornila společnosti Semantic Visions, která strojově sleduje obsah a sentiment publikovaných textů takřka po celém světě, česká dezinformační scéna se nyní velmi rychle z témat spojených s covidem přeorientovala na téma Ruska a akce GRU. Už v sobotu 18.4. téma trojnásobně překonalo (v poměru 69:19) počet článků publikovaných na těchto webech k tématu covid-19.

ZDROJ: se svolením Semantic Visions

Snahou omezit dezinformace argumentuje i Andrej Babiš, který už o víkendu prohlásil, že by rád zprávu BIS k okolnostem výbuchu ve Vrběticích odtajnil, aby si lidé mohli o událostech „udělat obraz“.

Právě o podílu ruských špionů na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 vláda dnes jedná.

Zítra má o věci jednat například i sněmovní branný výbor i Stálá komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Mezi pozvanými jsou Jan Hamáček, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), ředitelé BIS Koudelka a Vojenského zpravodajství Jan Beroun a ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek. Dá se předpokládat, že tématem se bude odpoledne zabývat i sněmovna jako celek.

Prezident Miloš Zeman se hodlá vyjádřit až v neděli.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)