Na ukrajinských hranicích je 150 tisíc ruských vojáků, nejvíce za posledních sedm let

Satelitní snímky společností Planet Labs a Maxar Technologies dokládají, že přítomnost ruských vojsk v blízkosti ukrajinské hranice a na Krymu je největší od anexe poloostrova v roce 2014. Také šéf diplomacie EU Josep Borrell v pondělí na tiskové konferenci sdělil, že Kreml k ukrajinské hranici přemístil 150 tisíc jednotek.

„Jedná se o vůbec nejvyšší vojenské nasazení ruské armády na ukrajinských hranicích. Obavy jsou namístě. U takového počtu vojáků přirozeně eskaluje napětí a může jednoduše přeskočit jiskra,“ varoval Josep Borrell, který nechtěl prozradit zdroj svých informací. Považuje ho však za relevantní.

Satelitní fotografie ukazují novou vojenskou základnu, která se nachází pouze 280 kilometrů od hranice s Ukrajinou na východě Krymu. Další snímky zachytily řady stanů a vojenských vozidel poblíž ruského města Voroněž.

Rusko na hranicích údajně kromě pěchoty rozmisťuje také další vojenskou techniku i zdravotnický materiál. Vztahy mezi Ukrajinou a Ruskou federací tak dále eskalují. Kyjev varuje, že soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou znamená riziko ruské ozbrojené agrese. Moskva se ale brání, že jen chrání svou bezpečnost. Při obnovených bojích na Donbasu už podle ukrajinské strany zemřelo několik vojáků.

Za Kyjevem stojí USA i Spojené království

Během května by Velká Británie měla jako výraz solidarity s Ukrajinou vyslat do Černého moře dvě válečná plavidla. Vysláním dvou lodí pohrozil Rusku také americký prezident Joe Biden. Kreml Washington varoval, aby do regionu nezasahoval „pro své vlastní dobro“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přiznal, že Rusko manévruje s vojenskými jednotkami poblíž ukrajinské hranice, ale tvrdí, že se nikdo nemusí obávat. Podle něj se jedná o odpověď na nedávnou mobilizaci jednotek NATO poblíž polsko-ruské hranice. „Jednotky ukázaly svou plnou připravenost pro obranu bezpečnosti země,“ řekl.

I přes vyjádření resortu obrany Kreml již dříve Ukrajině hrozil, že pokud bude na aktivitu vojsk reagovat, „bude to její konec“. Šéfredaktorka státní televizní sítě RT Margarita Simonyanová uvedla, že válka s Ukrajinou je nevyhnutelná a že Rusko je schopno nepřítele porazit do dvou dnů.

Podle analytika webu Rosbalt news Pavla Felgenhauera by mohla křehká situace v nejhorším případě vyústit ve válku, která by zasáhla celou Evropu. Mezi Spojenými státy a Ruskem vyvolává další napětí horšící se zdraví ruského opozičníka Alexeje Navalného. USA pohrozily Kremlu, že pokud vězněný Navalnyj zemře, země ponese diplomatické následky.

Tagy: