ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 29692 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

VIDEO: Vězenkyně je nová píseň Davida Kollera a Jáchyma Topola

0 jsk 20.4.2021

David Koller vydal další singl, skladbu Vězenkyně. Hudbu napsal on, text přidal spisovatel Jáchym Topol.

„Byl jsem ve sklepní cele v Konviktské ulici v Praze, kde šlo okýnkem skrz pletivo zahlédnout kus dvora, tehdy posetého listím a ovšem výkaly služebních psů, těch bestií. Jednou ráno tam s košťaty naběhly vězeňkyně, tři ženské a mladá holka. Flákaly se, aby jim práce na vzduchu vydržela, dozorkyně je seřvala jen když se přiblížily k okýnkům našich cel. Pamatuju právě smutné oči té holky. Byla těhotná, celá posmutnělá. Kolega, lupič povídá: Chudák, měla tátu sviňáka, co na ní lez, tak ho zabila. Druhý den ji prý vezli na soud. Kdykoli slyším o domácím násilí, teď ještě umocněném kovidovou pastí, vyhřezne ve mě tahle vzpomínka. Netuším, co s tou holkou bylo dál. Myslím ale, že dnes by měla daleko víc zastání,“ uvádí k textu Topol.

Píseň Vězenkyně vznikla v rámci QR projektu, na kterém se průběžně podílí řada umělců a doplňuje další tři, již vydané písně. „Hudba k tak silnému textu se dělá sama. Děsí mě, kolik násilí je stále mezi nejbližšími, v rodinách a jak často bývá přehlížené asi i právě proto. V případě Vězenkyně vůbec nešlo o to, vytvořit rádiový singl, ale silnou skladbu, která by si mohla najít své fanoušky na živých koncertech, na které se tolik těšíme,“ dodal Koller.

První vystoupení, kde si mohou fanoušci poslechnout novinky v koncertním provedení, se koná 22. května 2021. Kollerfest live&online se uskuteční v krásném prostředí vinařství Lahofer v Dobšicích u Znojma.