Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Covid letos v Česku ‚vymýtil‘ chřipku, potvrzují laboratoře. Nezachytily jediný případ

ilustrační snímek foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Praha - Laboratoře v Česku nezaznamenaly v uplynulé sezóně ani jeden případ viru chřipky. Vyplývá to ze zhodnocení chřipkové sezóny 2020 až 2021, kterou vypracoval a ČTK poskytl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Na snížení přenosu respiračních virů měly vliv především protiepidemická opatření přijatá kvůli pandemii covidu-19.
  8:00

V loňské sezóně odborníci zaznamenali asi 300 závažných případů chřipkové infekce, kdy museli být pacienti hospitalizováni na jednotce intenzivní péče. Z nich 58 infekci podlehlo.

„V České republice v rámci sítě laboratoří spolupracujících s Národní referenční laboratoří pro chřipku a nechřipkové respirační viry nebyl v sezoně 2020 až 2021 zaznamenán jediný pozitivní záchyt viru chřipky,“ uvádí se ve zprávě, kterou vypracovala vedoucí laboratoře Helena Jiřincová a Jan Kynčl z oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ. To ale nemusí znamenat, že se v Česku chřipka nevyskytla.

Chřipka se přenáší podobným způsobem jako koronavirus, opatření přijatá s cílem snížit pandemii covidu-19 tedy vedla i k menšímu šíření jiných respiračních virů. V Česku je kvůli šíření covidu-19 omezeno shromažďování lidí, nařízeno nošení roušek či respirátorů, je zavřena část škol, obchodů a služeb a někteří lidé pracují z domova.

Pandemie covidu-19 měla podle zprávy vliv i na sběr dat o chřipce, protože lidé zřejmě při některých obtížích nevyhledali zdravotní péči. Ve srovnání s předchozími sezónami tak laboratoře dostaly k posouzení asi o pětinu méně vzorků.

Odborníci očekávají, že až se proti covidu-19 naočkuje velká část populace a život se vrátí k normálu, k běžným hodnotách se vrátí i výskyt chřipkových onemocnění. „Nadále nelze vyloučit možnou vysoce rizikovou kombinaci výskytu onemocnění covid-19 a chřipky,“ uvedli ve zprávě. I pro příští sezónu tedy doporučují očkování proti chřipce, obzvlášť lidem, kteří mají chronická onemocnění, a těm, kteří mají vysoké riziko komplikací při nákaze chřipkou.

Podobný trend jako v ČR byl v uplynulé sezóně v celé Evropě. Až do 14. týdne letošního roku bylo podle odborníků zachyceno jen asi 800 vzorků chřipky.

SZÚ v minulé sezoně na přelomu let 2019 a 2020 zaznamenal 296 závažných případů chřipkové infekce, kdy museli být pacienti hospitalizováni na jednotce intenzivní péče. Z nich 58 infekci podlehlo. Kvůli chřipce či nachlazení šlo v minulé sezoně k lékaři 1,15 milionu lidí, tedy téměř 11 procent populace.

V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v Česku praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996.000 lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...