Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

BLOG: Přefouknutá Superliga - slepá cesta ze začarovaného kruhu

Kdo seje vítr, sklízí bouři. To je známá věc, s níž musela počítat i klubová fotbalová smetánka, která se rozhodla založit Superligu. Parta fotbalových zlatokopů sice určitě odpor UEFA čekala, ale že ve vosím hnízdě, do něhož píchla, najde sršně, nejspíš netušila.

Dovedu si představit, že překvapen může být i protřelý funkcionář a sportovní obchodník Florentino Pérez, prezident Realu Madrid, jenž je předsedou tohoto nového ambicózního spolku.

Oficiální fotbalový svět se však naštval, a to tak, že velmi. Velké postavy fotbalové scény, zástupci fanoušků, funkcionáři, dokonce i politici ze všech koutů planety, dávají tomhle projektu červenou kartu. A vedení UEFA chystá odpověď.

Manchester City, Chelsea i Real Madrid to nejspíš pocítí už v pátek, kdy je vedení evropského fotbalu podle všeho vyloučí už z tohoto ročníku Ligy mistrů, v níž jsou tyto tři týmy už v semifinále. "Všichni tři musí být vyřazeni a očekávám, že k tomu dojde v pátek. Pak budeme řešit, jak dokončit Ligu mistrů," uvedl Jesper Möller, dánský člen výkonného výboru UEFA.

Mají recht - když sankce, tak pořádné a hned. Jinak to nemá smysl, o čemž jsme se několikrát přesvědčili i při pandemii kornaviru v Česku. A další mají následovat. Předseda UEFA Čeferin hovoří o tom, že fotbalisté těchto týmů nebudou moci reprezentovat, tím přijdou už o nadcházející Euro a týmy budou vyloučeny i z národních soutěží.

Když k tomu přidáme všeobecnou nevraživost ostatních celků, kterým by Superliga měla odlákat značnou část sponzorů, z nichž část je už tak zdecimovaná pandemií, neměly by to mít ani takové hvězdy jako Cristiano Ronadlo a Lionel Messi, jejichž kluby jsou také mezi vyvolenými, vůbec jednoduché. Potlesk fanoušků se totiž rychle může změnit v pískot.

A předpokládám, že i sponzoři chystané VIP soutěže také nejspíš úplně přesně netušili, do čeho jdou.

Nicméně strůjci Superligy nejsou žádní zelenáči, museli být připraveni na hodně. Fanoušci přece chtějí vidět v akci nejlepší týmy i fotbalisty a přesně tohle jim oni chtějí nabídnout. A také fotbalisty pak pořádně zaplatit a k tomu ještě vydělat.

A fotbal, k němuž v jeho pravěku stačil plácek, kecky a balon, nabobtnal do takových rozměrů, že se těžko hledá, jak dál. A Superliga je jen jednou z cest.

Jen doufám, že je slepá. Ale měla by být alespoň mementem, že situace nazrála k řešení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články