Ústí n. O. chce přestavět část bývalé továrny na galerii současného umění

19. 4. 2021ČTK Infoservis

Zastupitelé Ústí nad Orlicí dnes rozhodli, že má město připravit architektonickou soutěž na přestavbu části bývalé textilky Perla 01. Z původní kotelny, rozvodny a části administrativní budovy by měla v budoucnu vzniknout galerie současného umění s odkazem na textilní historii města. Zpracovaný koncept, z nějž bude soutěž vycházet, pro ni používá pracovní název Galerie Perlou.

Prvotní koncepci pro radnici vytvořili kurátor, scénárista a režisér Martin Dostál, ředitel městské galerie PLATO Ostrava Marek Pokorný a ředitel sochařského festivalu Sculpture Line Ondřej Škarka. "Snažili jsme se nad prostorem zamýšlet z několika úhlů. Aby to byl životaschopný projekt, atraktivní pro obyvatele Ústí nad Orlicí i pro spádovou oblast a také aby byl svým pojetím nadregionálního významu," uvedl Škarka. Nové kulturní centrum by mělo být veřejnosti přístupné celý den až do večerních hodin.

Základní koncept navrhl tři varianty přestavby, jedna počítá i s demolicí kotelny. V areálu by mola být i městská příspěvková organizace Klubcentrum nebo Turistické informační centrum. V několika patrech členitého objektu mají vzniknout velký výstavní sál a několik menších, depozitář, ale také kavárna, kabinet textilu či prostory pro vzdělávání. V nové galerii by mohla být například stálá expozice soch místního rodáka Quido Kociana.

Ne všichni zastupitelé záměr přivítali. Například Jiří Holubář a Jaroslav Řeháček se obávali vysokých investiční i provozních nákladů galerie. Podle předběžných odhadů bude přestavba stát 50 až 80 milionů korun, na provoz by město ročně přispívalo asi třemi miliony.Zazněly i námitky, že lidé podle průzkumů preferují hlavně vybudování nových parkovacích míst nebo že kulturní nabídka je v Ústí pokryta dostatečně.

Podle starosty Petra Hájka (sdružení Oušťáci) může radnice využít úvěr, který si před časem otevřela. Bude se také snažit získat dotace z programu na revitalizaci brownfieldů či dalších dotačních titulů, což by mělo investiční náklady podstatně snížit.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK