Pojďme tančit

To nejlepší z Netflixu
Pojďme tančit
Fotografie: Netflix
  • Minulý týden jsme nahlédli do soukromí zpěvaček a zpěváků
  • U hudby zůstaneme i tento týden
  • Tentokrát se podíváme na taneční filmy

Dnes jsme se rozhodli vás trochu rozpohybovat. Podíváme se na hudební a taneční filmy, které Netflix nabízí. A aby to bylo ještě trochu zajímavější, uděláme průřez tanečními filmy za posledních několik desetiletí.

Pomáda (Grease)

Slavný americký muzikálový film, který v roce 1978 natočil režisér Randal Kleiser. Film měl premiéru 13. června 1978. Byl natočen podle muzikálové předlohy Jima Jacobse a Warrena Caseyho. V hlavních rolích se představili John Travolta a Olivia Newton-John.

Příběh začíná letní láskou dvou mladých lidí, kteří se po prázdninách vrátí na své střední školy. Danny Zucco (John Travolta) se vrací do školy Rydell, kde ohromí své kamarády vyprávěním o dívce, kterou v létě potkal. Na stejné škole se mezi dívkami objeví nová studentka Sandy (Olivia Newton-John). I ona se dívkám svěří, že se o prázdninách seznámila s úžasným klukem. Osud je nenechá dlouho čekat a setkají se. Jenže mezi přáteli není jejich setkání takové jako v létě. Danny má mezi spolužáky určité postavení, a to si nechce pokazit.

Zajímavosti

  • Natáčení taneční soutěže v tělocvičně trvalo dva týdny a nebylo to nic příjemného. Tělocvična neměla okna a bylo v ní takové horko, že několik herců skončilo kvůli přehřátí v rukách lékařů. Jeden z nich musel dokonce do nemocnice, protože zkolaboval.
  • O hlavní roli Dannyho bojovali tři herci. Kromě Johna Travolty, který ji nakonec získal, o roli usilovali ještě Richard Gere a Patrick Swayze. Tvůrci nakonec vybrali Travoltu díky jeho hlasovým schopnostem, které ostatní uchazeči neměli.
  • Nabídku hrát v Pomádě dostal dokonce i Elvis Presley, ten ji ale odmítnul.

Myslím, že Pomádu nemusím dlouze představovat. Je to jeden z oblíbených filmů mojí babičky, maminky i můj. Perfekcionisté by s přehledem na filmu našli spousty chyb. Natočen ale byl proto, aby se lidé pobavili.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Hříšný tanec (Dirty Dancing)

Romantický hudební film, který měl premiéru 21. srpna 1987. Emile Ardolino se ujal režie a scénáře Eleanor Bergstein. Píseň „(I've Had) The Time of My Life“ získala cenu Grammy a Oscara za nejlepší původní skladbu. V hlavních rolích se představili Patrick Swayze a Jennifer Grey.

Děj filmu nás zavede do horského hotelu, kam jede Frances (Jennifer Grey) se svou rodinou na dovolenou. Frances všichni říkají Baby. V hotelu s rodinou prožívá poklidnou dovolenou až jeden den pomůže zaměstnanci hotelu a díky tomu uvidí jiné zaměstnance, jak tancují úplně jiný druh tance, než který ona znala. Při té příležitosti se poprvé setká s tanečním instruktorem Johnnym (Patrick Swayze). Při večerním programu má on a jeho partnerka tančit, ona se ale na parketu neobjeví. Zjistí, že je těhotná a pláče v kuchyni, kde ji objeví Baby. Ta jí půjčí peníze na potrat, který má proběhnout v den, kdy mají velké vystoupení. Baby se rozhodne jim pomoci a tančit s Johnnym místo ní. Johnny začne s Baby trénovat, ze začátku mají velké problémy. Postupem času se Baby začne dařit a navíc se do sebe zamilují a prožijí krásnou letní lásku.

Zajímavosti

  • Natáčení tohoto filmu nebylo pro herce úplně snadné. Trénování v jezeře se natáčelo v říjnu. Herci byli zmrzlí tak, že měli modré rty. Bylo to tak náročné, že museli scénu několikrát opakovat.
  • Scéna s dvojitou piruetou se točila na víc jak 25 pokusů. Swayze chtěl scénu opakovat, dokud si nebyl naprosto jistý.

Letní lásky, tanečníci, legendární písně. Hříšný tanec je další z filmů, který zná úplně každý. A kdo by nepřál mladé dívce i přes zákaz rodičů prožít první lásku?

Dabing: ne, české titulky: ano.

Mamma Mia!

Film byl natočen podle stejnojmenného muzikálu z roku 1999. Premiéru na plátnech kin měl 14. srpna 2008. Celý film je založený na písních světoznámé hudební skupiny ABBA. Do hlavních rolí bylo obsazeno mnoho hereckých hvězd, například Meryl Streep, Amanda Seyfreid, Pierce Brosnan, Colin Firth a další.

Mladá dívka Sophie (Amanda Seyfried) díky deníku své matky Donny (Meryl Streep) zjistí, že má tři potencionální otce. A protože se blíží její svatba, všechny tři pozve, aby se pokusila zjistit, který z nich je ten pravý. Své matce o tom samozřejmě nic neřekne. Příběh se odehrává na ostrově v Řecku, kde Donna se Sophie vlastní malý hotel. Na svatbu dorazí i dvě nejlepší kamarádky Donny. V tu stejnou dobu na ostrov dorazí i všichni tři tátové, kteří nemají ani tušení, proč tam vlastně jsou.

Zajímavosti

  • Meryl se do svojí role opravdu vžila. Zhubla kvůli ní 10 kg a při natáčení zpívala všechny písně naživo.
  • Colin Firth v různých scénách opravdu hraje na kytaru. V mládí měl i vlastní kapelu.
  • Pro Pierce Brosnana bylo natáčení tohoto filmu nejpohodovější, jaké kdy zažil.

Diváci v tomto případě nesmí zapomenout na to, že se jedná o muzikál, a tak na film musíme také nahlížet. Písničky skupiny ABBA jsou všem známé a díky tomu se může film stát rychle u fanoušků skupiny oblíbeným. Co se na filmu nejvíce líbí mně, je destinace. Mám ráda Řecko a vůbec mi nevadí, že se film odehrává na jednom místě. Na plátně se sešlo i několik mých oblíbených herců. Musím ale zmínit jednu výtku. I když to bylo pro Pierce Brosnana pohodové natáčení, když začal zpívat, měla jsem chuť film vypnout.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Footloose: Tanec zakázán (Footloose)

Taneční drama, které je remakem stejnojmenného snímku z roku 1984. Film měl premiéru 14. října 2011 a režíroval ho Craig Brewer. V hlavních rolích se představili méně známí herci Kenny Wormald a Julianne Hough.

Příběh nás zavede do malého města, kde byly kvůli smrtelné nehodě zakázány všechny taneční akce. Do tohoto města se přistěhuje z Bostonu Ren MacCormack (Kenny Wormald), který se zamiluje do reverendovy dcery (Julianne Hough). Oba tanec milují. Ren chce, aby město zase ožilo a lidé mohli tančit.

Zajímavosti

  • Hlavní mužskou roli měl původně hrát Zac Efron. Od natáčení ale odstoupil.
  • I režisér se během natáčení měnil. Původně jím měl být Kenny Ortega, který režíroval například Muzikál ze střední. Ten také odstoupil.
  • Jen hlavní představitelka Julianne Hough byla vybrána na poprvé a zůstala. Dostala při výběru přednost i před Miley Cyrus.

Upřímně jsem od takového filmu čekala více tance. Na druhou stranu se mi moc líbí postava Rena. Jeho postava mi připomíná Dannyho z Pomády. Díky němu, dalším postavám i prostředí mě vrací do minulosti. Nakonec to není tak špatný snímek, jak jsem si myslela na začátku.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Mákni! (Work It)

Taneční film, který režírovala Laura Terruso. Scénář napsala Alison Peck. Netflix jej představil 7. srpna 2020.

Mladá studentka Quinn (Sabrina Carpenter) udělá všechno proto, aby se dostala na svoji vysněnou vysokou školu. Na přijímacím pohovoru řekne cokoli, aby ji přijali. I přestože ví, jak nemotorná je, řekne, že je tanečnice ve vyhlášené taneční skupině na její střední škole. Díky tomu se u pohovoru zalíbí. To, že umí tancovat, ale musí dokázat. Díky tomu se jí změní život.

Zajímavosti

  • Režisérka do tohoto filmu dala více než vlastní představivost. Na střední škole se také musela naučit tančit a změnilo jí to život. Díky vlastní zkušenosti vznikl film Mákni!.

Jsem z generace filmu Step Up. Vyrůstala jsem s tím filmem. Cítila příjemné napěti od začátku až do konce. Miluju taneční snímky a všechny srovnávám právě se Step Up. Pak jsem narazila na Mákni! a začala ho srovnávat. Říkala jsem si, že není špatný, má vlastně hodně podobný příběh. Ale proč natáčí nový film s podobným příběhem? Vždyť už takový je. Pak mi to došlo. Každá generace potřebuje své vlastní taneční filmy a Mákni! bude jeden z nich.

Dabing: ano, české titulky: ano.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze