TS: Robert Bielik v Galérii DOT

Robert Bielik: Láska / Kurátorka: Alexandra Tamásová / DOT. Contemporary Art Gallery / Bratislava / 15. 4. – 30. 5. 2021

Otvorenie galérie a najnovšej výstavy: ROBERT BIELIK / LÁSKA

Kurátorka: Alexandra Tamásová

Trvanie výstavy: 15. 4. – 30. 5. 2021

*Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

V súvislosti s uvoľňovanými proti-pandemickými opatreniami otvárame aj DOT. Contemporary Art Gallery. Tešíme sa na Vás každý pracovný deň od 12:00 do 18:00. Minulý týždeň sme taktiež formou online vernisáže otvárali novú výstavu ROBERT BIELIK / LÁSKA. V prípade záujmu o rozhovor, či reportáž je galéria i autor k dispozícií.

Kurátorsky text od Alexandry Tamásovej:

Výstava Roberta Bielika s názvom Láska predstaví aktuálnu tvorbu autora strednej generácie, jedného z našich najúspešnejších a najtvrdohlavejších maliarov. Bez ohľadu na módne trendy sa Bielik od začiatku svojej umeleckej dráhy venuje maľbe, v ktorej spája staromajstrovské techniky, (občas) šokujúce motívy, a transcendentálne témy.

Jar - lásky čas. Zvieratá sa pária, rastliny sú oplodňované hmyzom a vetrom. Zem sa preberá z dlhého zimného stuhnutia; všetko sa rozpína, nalieva, otepľuje. Robert Bielik zachytáva tieto javy svojim typickým, mimovoľne provokačným spôsobom – namiesto mláďat, či rozkvitnutých jabloní maľuje dospelé zvieratá v akte párenia (séria Láska). Výjav, ktorý poznáme z prírody alebo dokumentárnych filmov, pritom povyšuje na ikonografický typ. Holuby, korytnačky či žaby umiestňuje do centra kompozície, obraz dopĺňa vzácnou textíliou a dramatickým osvetlením. Je to prístup, na ktorý sme pri tomto autorovi zvyknutí – Bielik odjakživa spája vo svojej tvorbe "vysoké" motívy s "nízkymi", posvätnosť s civilnosťou, odpudivosť s krásou.

Kým maľby páriacich sa zvierat, dievčatko s ovečkou, alebo Ježiško so zvieratkami na tatranskej magistrále zobrazujú optimistické témy jari, detstva a radosti, v druhej časti výstavy nás uvíta celkom iná atmosféra. Posmrtné portréty filozofa Wittgensteina, mŕtvy vrabec, zimný les; ticho, smrť, a veľa bielej. Krajina s plamienkami, ako aj zatopené interiéry gotických chrámov akoby predstavovali prostredie, ktoré len klamlivo pripomína pozemský svet. V skutočnosti sa nachádzame v inej dimenzii, kde neplatí naše obvyklé vnímanie, naše obvyklé delenie vecí na dobré a zlé, pekné a škaredé. Vlky sa preháňajú lesom spolu s ovcami; starý zranený havran je rovnako krásny ako huňatý zajko. V tomto priestore už nevládne Eros, ktorý má takú obrovskú moc nad pozemským svetom. Tu vstupujeme do dimenzie inej, tzv. bezpodmienečnej lásky, ktorá je viac doménou spirituality, než filozofie. Už netúžime, ani sa netrápime, pretože vieme, že všetci sme jedno. Že nie je rozdiel medzi životom a smrťou, medzi ja a ty.

Robert Bielik (*1963)

v rokoch 1978-82 študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave. 1987-93 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u prof. Rudolfa Sikoru. Samostatne vystavoval v Bratislave (r. 1995, 1998, 2001, 2002, 2005, 2006), Varšave (r. 2004).

Diela vynikajú výraznými kontrastmi. Idylická, mysteriózna krajina je narušená dramatickými prvkami symbolizujúcimi civilný svet. Sú odrazom metafyzickej vízie krajiny, kde sa prelína reálne s ireálnym, väčšinou mysterióznymi krajinami, tvoriacimi scénu pre záhadné, niekedy až absurdné príbehy „divadla sveta“.