reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Softwarová firma Avast bude zkoumat rovněž pohlaví nových uchazečů o práci Hráči dne

12:49, 21. 4. 2021
Miliardáři IT Aleš Borovan

Dvě nová partnerství Avastu - jedno přínosné a druhé s velkým otazníkem. Přínosem bude bezpochyby partnerství s americkou společností Recorded Future, jedním z největších světových poskytovatelů dat pro firemní zabezpečení. Avast mu bude dodávat data o obecných slabinách a využití expozic (CVE).

Otazníky vzbuzuje faktické podvolení se tlaku levicových radikálů na vznik nejrůznějších zaměstnaneckých kvót a regulací. Firma nyní oznámila cíl zvýšit letos podíl žen na celkovém počtu zaměstnanců na 31 procent. V Avastu je jich podle údajů firmy aktuálně 27 procent, na technologických pozicích pak 13 procent. Avast chce počet žen na technologických pozicích, které tvoří 63 procent všech rolí v Avastu, letos zvýšit na 15 procent.

V praxi se toho dá dosáhnout jedině oslabením kvalitativních a znalostních kritérií na nové pracovníky ve prospěch kontroverzních pohlavních kritérií. To může oslabit dosavadní kvalitu zaměstnaneckého týmu a tím i byznysový výkon Avastu. Kontroverzní projekt má na starosti nedávno přijatá ředitelka Avastu pro diverzitu, inkluzi a práci s komunitami Dita Formánková (foto). Spolupracovat na něm bude s Czechitas (Formánková je mimochodem spoluzakladatelka Czechitas), Code First Girls a Aj Ty v IT. Formánková hodlá kýžené pohlavní koncentrace dosáhnout "jednak vzděláváním pracovníků zodpovědných za nábor a přenastavením procesu recruitingu, druhak rozšířením tzv. talent poolu, který představuje potenciální zaměstnance Avastu."