E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Stárnout se dá s grácií. Základ je nic nepřehánět, říkají plastičtí chirurgové

21. duben 2021

Zpomalit proces stárnutí? Aktuální trend estetické medicíny radí začít včas a vsadit na co nejméně invazivní metody. Dojde-li později na operační zákrok, cílem je vždy přirozený vzhled. „Na první pohled by nemělo být zjevné, že klientka prošla omlazovacím zákrokem,“ shodují se plastičtí chirurgové kliniky ISCARE Lucie Hasenöhrlová a Alexander Vatľak.

Foto: Shutterstock

Jak urputně by podle vás měla žena bojovat proti vráskám? Vyhlazovat, co to jen jde? Nebo existuje rozumná hranice? 

Lucie Hasenöhrlová: Musím říct, že mně osobně se moc líbila moje babička s vráskami. Stárnutí patří k životu. Myslím, že základ je nic nepřehánět. Žena by měla jít takovou hezkou střední cestou, se vší grácií. Být i za svoje vrásky ráda. A chce-li, může díky estetické medicíně dosáhnout o pár let mladšího, ale stále ještě přirozeného vzhledu. Pak to má ten požadovaný efekt pro její osobní spokojenost a zdravé sebevědomí. 

Alexander Vatľak: Vždy se i snažíme klientkám vysvětlit, že cílem je přirozený vzhled. Když vidíte starší dámu, která nemá jedinou vrásku na čele, tak to rozhodně přirozeně nepůsobí. Naopak to poutá nechtěnou pozornost.  

V jakém věku se na vás ženy začínají obracet kvůli zpomalení stárnutí?

LH: Co se týče miniinvazivních zákroků, například aplikace intra­dermálních výplní či botulotoxinu, jsou to ženy zhruba po pětatřicítce, některé už po třicítce. Zkrátka v době, kdy se začínají objevovat první vrásky, kůže ztrácí svou pevnost, projeví se první známky stárnutí. Hodně záleží na kvalitě pleti. Ženy se suchou pletí mohou mít viditelné vrásky dřív než některé jejich vrstevnice. 

AV: Ve vyšších věkových kategoriích se ta cílová skupina samozřejmě rozšiřuje. Klientky už mají zájem i o operační řešení. Mezi nejžádanější omlazovací zákroky patří operace očních víček a facelift, tedy vytažení celé tváře, často spojený s vytažením krku neboli neckliftem. 

Foto: Antonín Lavrenčík

MUDr. Lucie Hasenöhrlová

Plastická chiruržka kliniky ISCARE. Specialistka na plastické operace obličeje i těla, zároveň však také na aplikaci výplňových materiálů a botulotoxinu pro redukce vrásek či modelaci těla pomocí liposukce.

Jsou to zároveň i nejčastější plastické operace, které provádíte? 

AV: Nejčastěji provádíme operace prsou, především pak zvětšení či modelaci, případně zvětšení s modelací. A samozřejmě i zmenšení neboli redukci prsou. Dále zákroky po velkém úbytku váhy, například abdominoplastiku, která spočívá v odstranění převislé kůže na břiše. 

LH: Tyto operace pomáhají nejen lidem, kteří radikálně zhubli, ale také ženám po porodu, u kterých třeba došlo i k diastáze neboli rozestupu břišních svalů. My jim dokážeme vrátit pevné bříško, které měly před těhotenstvím. A totéž platí o pozvednutí a remodelaci poprsí, které je povislejší z důvodu kojení, atrofie prsní žlázy i stárnutí klientky. 

Můžete jmenovat nějaké ak­tuál­ní trendy v oblasti estetické medicíny? 

AV: Operační postupy jsou už léty prověřené a v podstatě standardní. Tam už není moc co měnit. Každý operatér má samozřejmě nějaký svůj rukopis, ale že by měnil postupy úplně od základu, to ne. Co se modernizuje, je přístrojové vybavení. Například u liposukce přijdou výrobci přístrojů čas od času s nějakou novinkou, jak tukovou tkáň rozpustit. Ale nakonec je postup stejný v tom smyslu, že ji rozpustíte a odsajete. 

LH: U méně invazivních zákroků se objevují novinky ve výplňových materiálech. A trendem je také takzvaný baby botox, metoda užívaná v rámci anti-aging procedury. Spočívá v tom, že se už v mladším věku začíná s aplikací botulotoxinu v malých, přibližně polovičních dávkách. Účinek je do jisté míry preventivní, protože se zpomalí progrese prvních vrásek a časem si také odvykneme ošetřené mimické svaly tolik používat. 

Foto: Antonín Lavrenčík

MUDr. Alexander Vatľak

Primář plastické chirurgie kliniky ISCARE. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Košicích. Atestaci v oboru plastická chirurgie dokončil v roce 2011. Před ISCARE působil mimo jiné ve fakultních nemocnicích Královské Vinohrady a Motol.

S čím vším dokáže pomoci klasický botox v plných dávkách? 

LH: Účelem je odstranění mimických vrásek, které se s rostoucím věkem objevují především mezi obočím, v okolí očí a na čele. V místě ošetření dochází k blokaci přenosu vzruchu na nervově-svalových spojeních a svaly přestanou dostávat impulzy ke smrštění. Dojde k jejich požadovanému uvolnění, vrásky se vyhladí a zamezí se jejich dalšímu prohlubování. Délka účinku je individuální, zhruba tři až šest měsíců, poté efekt odeznívá. S opakovanými aplikacemi se tato doba prodlužuje.  

A další populární omlazovací metody z těch méně invazivních? 

LH: Populární je v poslední době také mezoterapie, kdy je do podkoží aplikována kyselina hyaluronová, plazma, vitaminy a další účinné látky. Ale i chemický peeling a další procedury. Variant, jak pokožku obličeje vizuálně omladit, je více. 

Čeho lze dosáhnout pomocí výplňových materiálů? 

LH: Injekční výplně jsou na bázi kyseliny hyaluronové, která má buď vyplnit vrásky, nebo i pozvednout obličej. Záleží na tom, do jakých lokalit výplňovou látku aplikujeme. Méně zasíťovaná, zkrátka méně viskózní forma kyseliny hyaluro­nové se používá povrchově k hydrataci pleti a vyplnění jemných vrásek. Zasíťovanější neboli hustší konzistence umožňují vyplnění hlubších vrásek a do jisté míry i modelaci obličeje.

Hrozí, že narazíme na nekvalitní výplně? 

AV: Výplňový materiál musí být samozřejmě schválen Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Jsou to certifikované, bezpečné látky. Důležité je ověřit si, zda je osoba, která výplň aplikuje, lékařem. Musí rozumět anatomii dané lokality, aby nedošlo k poškození hlubokých struktur v obličeji.

Niťový lifting je v oblasti omlazování takovým mezistupněm mezi minimálně invazivními metodami a operačním řešením, jako je facelift.

Takže i u těchto zákroků existuje riziko nějaké trvalé újmy? 

AV: Stává se to velmi vzácně, ale každý zákrok je spojený s určitým rizikem. Čím invazivnější postup je, tím riziko narůstá. Doporučuji si vždy zjistit reference na daného lékaře, co má za sebou. Nejvíce napoví doporučení od spokojených klientek a klientů. Především pak při výběru plastického chirurga pro ty velmi invazivní zákroky. A důležité je i prostředí, kde ten lékař působí. Hodně napoví moderní technické vybavení. A v případě operačních zákroků je podstatná i úroveň následné péče. I o tu je třeba se zajímat.

Tím už se dostáváme k invazivnějším zákrokům. Sem patří i takzvaný niťový lifting?

LH: Při této metodě se do podkoží zavádějí speciální nitě s háčky, jejichž prostřednictvím lze kůži pozvednout a vrásky vyhladit. A to bez nutnosti celkové anestezie a bez výraznějších pozákrokových omezení. Niťový lifting je tedy v oblasti omlazování takovým mezi­stupněm mezi minimálně invazivními metodami a operačním řešením, jako je facelift. 

A ten probíhá jak? 

AV: Facelift je velmi efektní omlazující operace obličeje, u kterého už došlo k výraznějšímu poklesu kůže. Provádíme při něm řez před ušním boltcem do spánkové oblasti a za boltec, po povolení kůže s podkožím a zpevnění hlubších struktur, takzvané svalově-vazivové vrstvy neboli SMAS, se kůže s podkožím popotáhne směrem nahoru a lehce dozadu a odstraní se kožní nadbytek. Tím dojde k vyhlazení tváře a krku.

Jak až moc velký je rozdíl před a po této operaci? 

AV: Kdo vás zná, ten to uvidí okamžitě. A samozřejmě i v porovnání s fotografiemi je ten rozdíl ihned patrný. Žena působí o několik let mladší. Ale nesmí se překročit rozumná hranice, kdy už pak vypadá nepřirozeně. To vnímám jako strašně důležité. Na ulici by nikdo neměl poznat, že klientka na této operaci byla. 

Jak dlouhá je po faceliftu rekonvalescence? 

AV: Otoky a modřiny v obličeji mohou přetrvávat dva týdny, někdy i trochu déle. Jedná se o značně invazivní zákrok. Například u operace očních víček je doba rekonvalescence zhruba poloviční. 

Někdy je na samotném plastickém chirurgovi, aby další zákroky klientkám rozmlouval, protože výsledný efekt by byl spíše na škodu.

Nemohou nás všechny ty absolvované procedury a zákroky, když je jich více, nakonec takzvaně dohnat? Že budeme ve stáří vypadat hůř, než by bylo přirozeně nutné? 

LH: Pokud je k omlazování přistupováno s citem, tak ne. Dříve se aplikovaly permanentní výplně, které zůstávaly na místě a nevstřebávaly se. To samozřejmě mohlo pacientku časem dohnat, jak říkáte. Proces stárnutí pokračoval, zatímco výplně zůstávaly na stejných místech. Časem to mohlo v obličeji napáchat nemalé škody. Navíc se jednalo o cizorodé látky, což také nedělalo dobrotu. V současné době se používají látky, které jsou tělu vlastní. Vyplňuje se kyselinou hyaluronovou, která se časem rozkládá. Efekt není trvalý a pro jeho obnovení musíte proceduru opakovat. To je ale v tomto kontextu dobře.

AV: Problém ale může nastat u žen, které zkrášlovacím procedurám takzvaně propadnou. Opakované podstupování operace facelift a dalších zákroků může vést až k takzvanému hypomimickému obličeji, kdy se žena pak nedokáže usmát a podobně. Toto určitě není výsledek, ke kterému kvalitní estetická medicína směřuje. 

Stává se tedy, že klientkám některé zákroky rozmlou­váte?

AV: Ano, někdy je na samotném plastickém chirurgovi, aby další zákroky klientkám rozmlouval, protože výsledný efekt by byl spíše na škodu. A někdy s nimi řešíme i jakýsi odklad invazivního zákroku. Žena se zajímá třeba o facelift, ale dohodneme se, že taková operace ještě několik let počká, aby pak měla skutečně smysl. Do té doby se dají k omlazení vzhledu použít méně invazivní metody.

Foto: Antonín Lavrenčík

Pražská klinika ISCARE

Klinika byla nejprve centrem reprodukční medicíny, a to jedním z prvních v republice. Od roku 1995 do současnosti přivedli lékaři ISCARE na svět přes 11 tisíc dětí „ze zkumavky“. Postupně se k nabídce lékařských služeb přidaly plastická chirurgie, centrum pro idiopatické střevní záněty, ortopedie, žilní chirurgie, centrum jednodenní chirurgie, gynekologie, andrologie a revmatologie. Nedávno se klinika přestěhovala z Holešovic do nové desetipatrové budovy v Libni, kde se o stovky pacientů měsíčně stará více než 400 lékařů a sester. 

Řešíte s klientkami i životosprávu? 

LH: Samozřejmě, i to k naší práci patří. Takovým typickým příkladem je, že přijde klientka, že by chtěla zhubnout. A myslí si, že řešením je liposukce, což je mylná představa. Liposukce není metoda hubnutí, je to metoda modelační. A to si ta žena musí s naší pomocí uvědomit. Odsátí tuku má své limity, za které nelze jít, protože by ji ohrožovalo na zdraví. Správný postup je začít cvičit a zdravě se stravovat, zhubnout. A pak případně doladit poslední nedostatky liposukcí. Dotvarovat tělo. 

Nebo přijde klientka, chce zmenšit prsa a říká, že jí pak nebudou bolet záda a bude se jí lépe cvičit a hubnout. Tak se ji opět snažíme motivovat, aby to udělala opačně. Začala cvičit, trochu zhubla a pak ten operační zákrok bude mít větší smysl. Když si nejprve necháte zmenšit prsa a pak až budete shazovat přebytečná kila, tak vám ta nová prsa budou hubnout také. A jejich tvar se změní, samozřejmě ne k lepšímu. Takže jde i o to, aby ta nemalá investice do vlastního těla dávala smysl a klientka měla radost z výsledku. 

Operujete i v době pandemie? 

AV: Pandemie nám způso­bi­la pokles zahraniční klientely, pro kterou je nyní obtížnější se k nám dostat. Ale jinak ošetřujeme a operujeme. Doba nám tedy částečně nepřeje, především z důvodu logistických problémů, omezených letů ze zahraničí a podobně. Ale na druhou stranu přicházejí klientky a klienti, kteří teď pracují z domova a mají více času. A ten se rozhodli využít k omlazovacímu či jinému zákroku.

Článek vznikl ve spolupráci s klinikou ISCARE.

Popup se zavře za 8s