ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 27685 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Nakladatelství Dokořán slaví dvacetiny

0 jsk 21.4.2021

„Vždy jsme měli redakci ve sklepě, jsme takové undergroundové nakladatelství,“ smějí se zakladatelé Dokořánu, matematik Zdeněk Kárník a historik a bohemista Marek Pečenka (na foto). Nakladatelství, jehož specialitou jsou náročné překladové počiny, letos na jaře slaví dvacáté výročí vzniku. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie.

„Dosud jsme vydali víc než tisíc titulů v nákladu 1,7 milionu výtisků,“ bilancují Kárník s Pečenkou. Zhruba třetinu tvoří překlady z patnácti jazyků, včetně exotické bengálštiny, staroegyptštiny či provensálštiny. Díky Dokořánu u nás zdomácněli autoři jako novinář Mariusz Szczygieł a beletristé Italo Calvino nebo Patti Smith. Ikonickými se staly populárně-naučné edice Aliter a ZIP (ve spolupráci s Argem), v nichž vyšly knihy světových odborníků, jako například kosmologa Stephena Hawkinga, biologa Roberta M. Sapolského, historika Simona Schamy a popularizátorů vědy Johna D. Barrowa, Michia Kakua nebo Keitha Devlina.

Tuzemskou hvězdou Dokořánu je geolog Václav Cílek, jehož děl nakladatelství prodalo více než 200 tisíc výtisků. „Cílkovy Krajiny vnitřní a vnější už devatenáct let stále dotiskujeme,“ prohlašuje Pečenka.

Ve třetí dekádě nakladatelství plánuje nadále přinášet do českého kontextu největší jména světové vědy a pokračovat v objevných populárně-naučných titulech z oblasti přírodních i společenských věd. Stále tedy platí heslo nakladatelství: „Dokořán – otevřeno novým myšlenkám.“