Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Válka“ o diplomaty s Ruskem: Česko se střelilo do nohy, Babiš chyboval, říká Fischer

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. dubna 2021
13:45
Autor: for, Markéta Volfová - 
22. dubna 2021
12:45

Kauza výbuchu ve Vrběticích přerostla v mezinárodní skandál. Kvůli zapojení ruských agentů GRU došlo k vyhoštění 18 Rusů z ambasády v Praze, obratem se muselo sbalit 20 Čechů z velvyslanectví v Moskvě. Dnes v poledne vypršelo české ultimátum, aby byl těmto diplomatům umožněn návrat zpět. Dramatické dění v pořadu Epicentrum na Blesk.cz komentoval senátor Pavel Fischer.

Pavel Fischer upozornil, že Česká republika byla napadena, zemřeli dva občané ČR - profesionálové, kteří měli na starosti sklady a Česko utrpělo velké materiální škody. Ultimátum Rusům po vyhoštění 20 českých zaměstnanců ambasády v Moskvě schvaluje.

„Ruská strana je suverénní stát a úplně stejně je suverénní stát také Česká republika. A ČR se rozhodla vyhostit, byla napadena a dostala tuto odpověď,“ uvedl Fischer v pořadu Blesk.cz. .

První bezprostřední reakce z Ruska vzešla od Dmitrije Peskova, prezidentského mluvčího, který uvedl, že Kreml je vůči „celé té hysterii“ vyhoštění Rusů z České republiky extrémně negativní. „Je to vlastně nedůstojné, neodpovídající a nepravdivé,“ reagoval na ruské prohlášení Fischer.

Fischer vzkázal, že kdyby byl v kůži poradce nového ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka (ČSSD), nejspíše by „dal na stůl“ několik variant, než jen ultimátum. 

„Nevím, proč se rozhodl pro tuto. Na druhou stranu to, kdo u nás bude sloužit jako diplomat, to je naše suverénní rozhodnutí. A když se rozhodneme někoho odmítnout nebo poslat domů, to se nikomu nemusí vysvětlovat. Člověk, který za to zodpovídá, je ministr zahraničí, je na něm aby dělal ty další kroky,“ řekl v pořadu Epicentrum.

Šance napravit nevyrovnané vztahy

Podle Fischera se nicméně poprvé za posledních 20 let - a možná i poprvé od roku 1968 - nacházíme v situaci, kdy můžeme vztahy s Ruskem narovnat, „abychom tady neměli obrovskou ruskou ambasádu“.

„V Rusku začala jistá vybíjená (...) Když se tak stane třikrát, to není o přátelství ani o spolupráci,“ řekl s narážkou na obří velvyslanectví, které má Rusko na Praze 6 a s narážkou na odmítání našich velvyslanců. 

Podle Fischera navíc dnes není možné vést s ruskou stanou dialog. „Byla to ruská vláda, kdo říkal starostovi Prahy 6, co má dělat. Je potřeba se bránit. To nedělá ani premiér, že by říkal starostům co mají dělat. To je nebezpečné a boří to náš ústavní systém,“ konstatoval.

Fischer upozorňuje na to, že naši diplomaté v Rusku pracovali velmi zodpovědně, dostali však od Rusů jen 24 hodin na sbalení. „To jsou velmi vážné okamžiky pro každého, kdo bere svou práci zodpovědně,“ podotkl.

Zemanovo mlčení a Babišova hrubá chyba

Stejně jako i jiní politici, také Fischer očekává jasný postoj prezidenta Miloše Zemana, který se ke kauze Vrbětice vyjádří až tuto neděli. „Mě přijde neuvěřitelné, že vrchní velitel ozbrojených sil k tomu neřekl nic. Miloš Zeman vždycky bojoval s teroristy na všech bojištích světa a když u něj doma, na svrchovaném území, dojde k takovému ataku, tak on mlčí? Mě to hlava nebere,“ řekl.

Výrok premiéra Andreje Babiše (ANO) o „útoku na zboží“ je pak podle něj skandální. „Je dobře, že se za to omluvil, ale tento výrok byl hrubá chyba,“ odtušil. Podle něj jsme tím ztratili jeden celý den a navíc jsme si udělali ostudu v zahraničí. „Titulky v zahraničí říkali: Česká vláda couvá,“ dodal. 

Odvolání Petříčka? Střelili jsme se do nohy

Za chybu považuje Fischer odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) v době, kdy už přední vládní představitelé o problému s Vrběticemi dle všeho měli vědět. „Česká republika udělala velkou chybu, vlastně se střelila do vlastní nohy, když Hamáček odvolal Petříčka z funkce. V tuto chvíli nemít ministra zahraničí byla hrubá chyba,“ dodal Fischer s tím, že nový ministr Jakub Kulhánek má díky tomu těžkou pozici, neboť si na resort musí zvykat v této složité době.

Video  Šéf diplomatice Kulhánek o ultimátu pro Rusko  - ČTK
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 23. dubna 2021 09:29 )

Nejlepší prezident od roku 1989 pan Zeman to vyžehlí.

deratizater ( 23. dubna 2021 05:10 )

pindokuku ,skvělý rozbor

karel ( 22. dubna 2021 23:00 )

Tenhle strejda si pri svem diplomatickem prideleni ve Francii hrabal prachy na soukromych ksefticich

jarda304 ( 22. dubna 2021 20:18 )

Rikat rusak je stejně hnusný jako rikat židák, fuj

jarda304 ( 22. dubna 2021 20:17 )

To bylo pro pindokuka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa