TZ: Národní galerie Praha pokračuje v natáčení videí Moje nej dílo

Co mají společného Brandlův obraz Simeon s Ježíškem a tradiční japonské zdrhovadlo na kimono? Obojí patří mezi oblíbené artefakty kurátorů NGP, kteří se nyní rozhodli sdílet své vášně i s diváky. Národní galerie Praha začala opět zveřejňovat nové části videocyklu Moje nej dílo, v němž zaměstnanci galerie hovoří o svých srdcových dílech a někdy dovolí divákům proniknout i do jinak nedostupných prostor. K vidění je na YouTube kanále Národní galerie a také na jejích facebookových stránkách.

V chystaných videích představí svá nejoblíbenější díla kurátorky Sbírky starého umění, Olga Kotková a Andrea Steckerová, kurátorka Sbírky 19. století a klasické moderny Alice Němcová a kurátorky Sbírky grafiky a kresby Petra Zelenková a Petra Kolářová. Těšit se tak můžete na výklad o Paulu Gauguinovi, Petru Brandlovi, Hansi Baldungu Grienovi, Emilu Fillovi či Martinu A. Lublinském. V nejnovějším zveřejněném videu se kurátorka Sbírky Asie a Afriky Jana Ryndová věnuje japonské miniatuře z 18. století nazvané Kostlivec s rituální dýkou. Otvory v ní napovídají, že kdysi sloužila jako k zapínání kimona. ”Rozhodla jsem se pro dílo užitého umění, protože dobře ukazuje, že v Japonsku rozdíl mezi užitým a vysokým uměním, jak jej známe z Evropy, mizí,” vysvětluje svou volbu.

Cyklus, v němž zaměstnanci galerie hovoří o svých oblíbených dílech a kontextu jejich vzniku, se těší velké oblibě a má pokračovat i v budoucnu. V letošním roce má v jeho rámci vzniknout dvacítka videí. Další z nich v bude zveřejněno v úterý 27. 4.

Autorem videí je italský režisér Marco Chiodi, který dlouhodobě spolupracuje mimo jiné s Baletem a Operou Národního divadla a Italským kulturním institutem. Pro Národní galerii vytvořil videoprojekty spojené s online výstavou Rembrandt: Portrét člověka. Pozoruhodný je zejména ten s názvem Balet mezi obrazy: Rembrandt a Saskia, v němž sólisté Baletu Národního divadla předvádí přímo v expozici Rembrandtových obrazů unikátní choreografii inspirovanou milostným vztahem slavného malíře a jeho životní lásky. 29. dubna bude mít premiéru celý záznam baletu ND Spící krasavice, který také proběhl v jeho režii. Chiodi studoval vizuální umění na Benátské univerzitě a pracoval dlouhodobě také v Tokiu či Hong Kongu. Jeho videa se vyznačují vysokou estetičností.

V rámci cyklu Moje nej dílo své favority již popsali ředitelé sbírek Národní galerie. Ředitelka Sbírky asijského umění Markéta Hánová promluvila o obraze nazvaném Opice sahající po odrazu měsíce ve vlnách, ředitelka Sbírky umění 19. století a klasické moderny Veronika Hulíková popsala působivé dílo Jakuba Schikanedera Vražda v domě, ředitelka Sbírky grafiky a kresby Alena Volrábová představila divákům Zimu, lept Václava Hollara, a ředitel Sbírky moderního a současného umění Michal Novotný objasnil význam díla Milana Kunce nazvaného Contemporary Monument.