Seychely zasáhla tropická bouře Jobo

22. 04. 2021
ǀ
POSLEDNÍ AKTUALIZACE 22.4.2021 21:37
ǀ
Lukáš

Týden před oficiálním koncem sezony tropických větrných bouří v jižní a západní části Indického oceánu, která probíhá od 15. listopadu do 30. dubna (v některých oblastech až do půlky května), se u Madagaskaru utvořila dvanáctá pojmenovaná bouře. Konkrétně nese jméno Jobo a je na cestě k pobřeží Tanzanie. Již však udeřila na Komorských ostrovech, zámořském departementu Francie Mayotte a Seychelách.

 

FARAJI, S VĚTREM O RYCHLOSTI AŽ 260 KM/H NEJSILNĚJŠÍ BOUŘE LETOŠNÍ SEZONY V JIŽNÍM A ZÁPADNÍM INDICKÉM OCEÁNU, NA SNÍMKU Z DRUŽICE AQUA Z 8. ÚNORA | ZDROJ: NASA

 

Před necelými dvěma týdny přibližně 1 500 km jižně od nejjižnějšího bodu Indie vznikl vcelku organizovaný systém kupovité oblačnosti. Po uplynutí několika dnů se tato mělká oblast nízkého tlaku vzduchu vydala směrem na západ. 20. dubna dorazila k Madagaskaru, kde se nadále prohlubovala. Netrvalo dlouho a vyvinula se z ní tropická bouře, která byla 21. dubna doprovázena větrem o rychlosti 110 km/h. Měla tak slušný potenciál stát se cyklónem první kategorie.

 

FORMUJÍCÍ SE TROPICKÁ BOUŘE NA SNÍMKU Z DRUŽICE TERRA Z 20. DUBNA | ZDROJ: NASA

 

I předpovědní modely počítaly s tím, že se Jobo změní na cyklón. Avšak nestalo se tak. Naštěstí. Už v průběhu středečního dne totiž bouře Jobo začala ovlivňovat počasí na zmíněných ostrovech mezi Madagaskarem a pevninskou Afrikou s tím, že 22. dubna její střed přešel přímo přes Seychely, přesněji přes atol Aldabra (který patří k největším korálovým atolům na světě).

 

SEYCHELSKÝ ATOL ALDABRA | ZDROJ: UNIVERSITY OF OXFORD

 

Tropická bouře Jobo na Aldabru přinesla nárazy větru o rychlosti přes 120 km/h, tedy o síle cyklónu první kategorie (z pohledu Saffirovy-Simpsonovy stupnice) anebo orkánu (z pohledu Beaufortovy stupnice). Na Kajmanských ostrovech a Mayotte byl vítr slabší.

 

OČEKÁVANÝ VÝVOJ TROPICKÉ CYKLÓNY JOBO | ZDROJ: CIMSS

 

Potira aneb Vzácný jev u Brazílie

Nad vodami severního Atlantiku se rok co rok tvoří tropické cyklóny, z nichž se stávají tropické bouře a hurikány. Nicméně nad vodami jižního Atlantiku k tomu nedochází. Proč? Jedním z důvodů je to, že je obecně chladnější. Ale podstatnou roli v tomto případě hraje střih větru. Ten je nad jižním Atlantikem mnohem výraznější než nad Atlantikem severním.

Ví se pouze o jedné tropické cyklóně, ze které se nad jižním Atlantikem vyvinul hurikán – Catarina. Vznikla v březnu 2004 a produkovala vítr o rychlosti až 155 km/h, takže byla hurikánem druhé kategorie. V Brazílii napáchala škody za stovky milionů amerických dolarů.

Čas od času se poblíž brazilského pobřeží zformuje subtropická bouře, což je v podstatě slabší tropická bouře. Právě k tomu došlo v úvodu tohoto týdne, a to u takzvaného Jihovýchodního regionu. Brazilské námořnictvo této subtropické bouři dalo jméno Potira. Na samotném brazilském pobřeží se projevila prakticky jen větší oblačností.

 

SUBTROPICKÁ BOUŘE POTIRA NA SNÍMKU Z DRUŽICE GOES 16 Z 20. DUBNA | ZDROJ: RAMMB/CIRA

 

ÚVODNÍ FOTO: RONNY JUMEAU

Mohlo by Vás zajímat

VYSVĚTLENÍ ǀ 7.12.2023

Oblačný útvar comma, o co se vlastně jedná?

SRÁŽKY,VÍTR,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 29.9.2023

Jaké radarové polarimetrické veličiny používáme a k čemu nám slouží?

BOUŘKY,SRÁŽKY,VÍTR,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 26.3.2023

Jak číst informace o radiálních rychlostech z meteorologických radarů?

AKTUÁLNĚ,BOUŘKY,FOTOGRAFIE,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 26.2.2023

První letošní supercela se vyskytla na jižní Moravě