reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Google zcenzuroval YouTube kanál režiséra Chauna Hráči dne

08:58, 23. 4. 2021
Film Internet Aleš Borovan

Společnost Google smazala YouTube kanál GoschaTV1 známého režiséra, scenáristy a duchovního hledače Igora Chauna. Podle Chaunova vyjádření dostal od Google tři výstrahy kvůli videiím, týkajícím se lékařství a koronaviru. Chaun kanál GoschaTV1 budoval deset let, měl zde 1800 videií, kanál odebíralo 90 tisíc lidí.

Podobné excesy a cenzurní zásahy ze strany Google jen zvyšují důležitost konání nedávno založené Společnosti pro obranu svobody projevu (zakladatelé herní vývojář Daniel Vávra, matematik Marian Kechlibar, podnikatel Vlastimil Veselý), která chce omezit (nejlépe nějakou zákonnou normou) cenzuru na sociálních sítích v Česku. V současné době probíhá intenzivní komunikace společnosti se zástupci politických stran, vlažně se k iniciativě staví kupodivu hlavně Piráti.

Borovan.cz již dříve psal o podivných daňových praktikách Google v České republice. Tržby od českých uživatelů se odhadují ročně na 4 až 6 miliard korun (velmi konzervativní odhad), za rok 2019 Google zaplatil v Česku daň z příjmu 9,6 milionu korun. O rok dříve to bylo 9 milionů korun. Je to dáno tím, že se příjmy z České republiky posílají do Irska, deklarované tržby české pobočky Google (301 milionů korun) jsou ve skutečnosti rozpočtem na nejrůznější místní akce.