Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 4. 2021 14:45

IROP spouští výzvy REACT-EU na oblasti zdravotnictví a integrovaného záchranného systému

Tisková konference k výzvám REACT-EU, 22. dubna 2021.
Tisková konference k výzvám REACT-EU, 22. dubna 2021.
Integrovaný regionální operační program (IROP) byl jako jediný operační program v České republice vybrán k tomu, aby pomohl rozdělit finance, které Česká republika obdrží od Evropské unie za účelem snížení dopadů pandemie covid-19 prostřednictvím investičního nástroje REACT-EU. České republice bylo přiděleno 21,7 mld. Kč, kdy je EK v říjnu navýší na celkových cca 26 miliard Kč. Ty budou poskytnuty na projekty ze zdravotnictví, integrovaného záchranného systému a ekologičtější infrastrukturu pro sociální služby. Nyní otevíráme první žádosti na oblast zdravotnictví.

„V červenci 2020 jsme vyjednali v Bruselu 978 miliard korun pro Českou republiku. Z toho investujeme 50 miliard korun do našeho zdravotnictví. Obrovská částka. Je to víc než šestkrát tolik, než v minulém období 2014–2020, kdy šlo do zdravotnictví jen 8 miliard. Je skvělé, že paní ministryně Dostálová spustila výzvy v rámci programu REACT-EU, který nám poskytuje 27 miliard, z toho 18,4 miliard do zdravotnictví. Půjdou na investice do nemocnic, na modernizaci JIPek a operačních sálů, a jejich dovybavení. Jsem za to moc rád, protože naše zdravotnictví prožilo nejhorší období své historie. Brzy vláda představí i své priority, jak vrátit ekonomiku do kondice, ve které byla před pandemií,“ řekl premiér Andrej Babiš.

„Jsou to právě zdravotníci a nemocnice, kdo nesou hlavní tíhu korona krize. Proto je třeba do celého odvětví zdravotnictví investovat a obnovit a modernizovat vybavení. To nyní půjde právě díky penězům z REACT-EU, který bude spravovat Integrovaný regionální operační program. Přidělení finančních prostředků REACT-EU právě pod IROP považuji za ocenění práce a zkušeností, jak pracovníků z programu IROP, tak Centra pro regionální rozvoj České republiky, kterým se daří úspěšně kontrolovat a proplácet projekty z dobíhajícího IROPu. Díky svým zkušenostem budou schopni zajistit rychlou administraci i projektů předložených do výzev REACT-EU, protože Evropská komise podmínila vyčerpání těchto prostředků do konce roku 2023,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Tři výzvy na oblast zdravotnictví byly zveřejněny 15. 4. 2021 a nyní jsou otevřeny žadatelům ke zpracování projektů. Na podporu integrovaného záchranného systému (IZS) bylo vyčleněno přes 4 miliardy korun, které poputují na posílení vybavení základních složek IZS technikou, věcnými a ochrannými prostředky, dále na modernizaci stanic a vzdělávacích a výcvikových středisek složek IZS nebo pořízení informačních technologií IZS. Dvě výzvy na oblast IZS byly zveřejněny 21. 4. 2021.

Dvě miliardy korun jsou pak určeny na projekty zaměřené na sociální infrastrukturu se zvýšenou energetickou účinností. Může se jednat o nákup objektů, zařízení a vybavení, výstavbu a stavební úpravy budov, které budou sloužit pro kvalitní poskytování sociálních služeb a zároveň budou v souladu s moderními energetickými standardy. Vyhlášení výzvy se předpokládá v květnu.

Evropská komise ještě tento rok v říjnu navýší rozpočet REACT-EU o dalších zhruba 5 miliard Kč na celkových cca 26 miliard Kč.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie