Oficiální web

Titulní stránka > Město Litvínov

 

Tisková zpráva z jednání Rady města Litvínova, 21. 4. 2021

 

 
 

Tísňová linka 156 bude mít smysl i v Litvínově

Po dohodě velitelů městské policie v Litvínově a Mostě a jednání s operátorem budou brzy i obyvatelé Litvínova moci využívat tísňovou linku 156. „Při volání na toto trojčíslí bude automatem volající vyzván, aby v případě, že chce spojit s Městskou policií Most, stiskl 1, pokud s Městskou policií Litvínov, stiskl 2,“ vysvětluje velitel Městské policie Litvínov Martin Klika, jak bude brzy spojení fungovat.

Nyní, když chce volající mluvit s Městskou policií Litvínov, musí mít v telefonu uložené číslo buď na pevnou linku 476 767 850, nebo na mobil 737 523 523. Při volbě trojčíslí 156 operátor volajícího z Litvínovska automaticky přepojí na operační středisko strážníků v Mostě. „S mosteckou městskou policií máme dohodu, že informace předají okamžitě našemu operačnímu středisku, případně nabídnou volajícímu možnost volat na mobilní číslo Městské policie Litvínov,“ popisuje dlouholetou praxi Klika. Je si vědom, že přes tuto perfektně fungující spolupráci dochází k časové prodlevě.

Radní technické řešení schválili. Společnost O2 jej zajistí bezplatně.

 

Nová vyhláška řeší krácení nočního klidu

Na návrh radních budou zastupitelé ve čtvrtek 29. dubna řešit obecně závaznou vyhlášku města Litvínova - O výjimečném zkrácení doby nočního klidu. Stejně jako v předchozích letech tato vyhláška vymezuje v letním období noci, kdy se mohou konat v letním kině v areálu koupaliště Koldům noční promítání a v areálu Louček veřejné akce i po 22. hodině.

Pro areál koupaliště Koldům je tato výjimka vyčleněna pro všechny noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli v období počínajícím nocí z 5. na 6. června a končícím nocí z 21. na 22. srpna. Zde je stanoven noční klid na dobu od 1 do 6 hodin ráno.

V letním areálu Loučky je období vymezeno nocí ze 17. července a končí nocí z 22. na 23. srpna. Noční klid je zkrácen na dobu od 2 do 6 hodin ráno. „Výjimka, stejně jako v případě koupaliště, by se týkala pouze nocí, kdy se zde bude konat veřejná akce. Může jich být nejvýše deset,“ vysvětlila tajemnice Městského úřadu Litvínov Eva Hojdarová.

Pořadatel musí městu oznámit konání akce nejméně 20 dní předem. Město bude informovat veřejnost prostřednictvím úřední desky.

 

Sčítací komisaře doplní pracovníci městské policie

V rámci sčítaní lidu v roce 2021 doprovázejí v Litvínově sčítací komisaře i zaměstnanci Městské policie Litvínov. Jde o strážníky i asistenty prevence kriminality. Na uhrazení přesčasů spojených s touto aktivitou obdrží město Litvínov dotaci Ministerstva financí ČR. Radní schválili přijetí dotace v rámci rozpočtového opatření. Sčítací komisaři navštěvují obyvatele Litvínova v předem stanoveném termínu, nejzazší termín je stanoven na 26. dubna.

 

Za svoz komunálního odpadu město Litvínov doplácí

Radní vzali na vědomí informaci o skutečných nákladech města Litvínova za kalendářní rok 2020 za sběr a svoz netříděného komunálního odpadu. Účet se vyšplhal na více než 13,6 mil. Kč. Analýza ukazuje, že skutečné roční náklady na jednoho poplatníka za svoz tohoto typu odpadu činily 553 Kč. Poplatek za svoz odpadu byl stanoven v roce 2020, stejně jako pro rok 2021, na 250 Kč pro každého obyvatele Litvínova. Město tedy doplácelo za každého občana částku přesahující samotný poplatek. Náklady na svoz odpadu jsou ve skutečnosti mnohem větší, protože v této analýze se nepočítá se svozem tříděného odpadu atd.

Tvorba ceny poplatku je dána zákonem. „Poplatek se skládá ze dvou částí. První je částka na poplatníka a kalendářní rok, která se může pohybovat v rozmezí 0 až 250 Kč. V Litvínově je stanovena na 0 Kč. Druhá část je stanovena na základě skutečných nákladů obce předchozího kalendářního roku. Tato částka ale nesmí překročit 750 Kč,“ vysvětluje cenotvorbu vedoucí finančního odboru Jana Lanková.

Z údajů z analýzy vyplývá, že letos by podle tohoto zákona mohlo město Litvínov požadovat na poplatku až 803 Kč na obyvatele.

 

Před Koldomem přibude značka zákazu zastavení

Po zkušenostech nejen z letošní zimy navrhla Městská policie Litvínov umístit svislé dopravní značení č. B 28 -"Zákaz zastavení" před výjezdem na hlavní ulici Podkrušnohorská z parkoviště u Koldomu. Na tomto místě je sice zákaz zastavení ošetřeno již vodorovným značením v podobě žluté čáry, v zimním období pod sněhem ale značení není patrné. Odstavené vozy bránily průjezdu autobusů MHD, což museli strážníci řešit i odtahem. Změnu v místní úpravě provozu na pozemních komunikacích radní schválili.

 

Akční plán je úspěšný, do realizací zasáhl i covid-19

Na začátku měsíce se sešla pracovní skupina k Akčnímu plánu rozvoje města Litvínova, ve které mají zastoupení všechny strany a uskupení ze zastupitelstva města. Cílem setkání bylo vyhodnocení Akčního plánu za rok 2020 a prvního čtvrtletí roku 2021 a diskuze členů k plnění jednotlivých záměrů. Z analýzy je patrné, že většina projektů je dokončena, případně se realizují, nebo se připravují k realizaci tak, jak bylo v plánu. Jen zlomek projektů musel být z akčního plánu vyřazen. Například proto, že nebyla přidělena dotace, případně u některých zamýšlených staveb tomu brání nevyřešené vlastnické poměry dotčených pozemků.

V diskuzi se členové pracovní skupiny ptali na realizace největších stavebních akcí města a termíny jejich dokončení. U „Přestupního terminálu Citadela“ musel být předpokládaný termín dokončení posunut na přelom dubna a května 2021. Stavbu přerušila nečekaně dlouhá a tuhá zima. Modernizaci „Dopravního terminálu“ na nádraží v Litvínově zdržela pandemie. Část prací totiž musí probíhat za výluky tramvajové dopravy. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova kvůli pandemii dokončil výběrové řízení na modernizaci tramvajové trati až letos, což donutilo zhotovitele Dopravního terminálu změnit harmonogram prací. Nový termín dokončení je stanoven na září 2021.

Radní doporučují zastupitelům vzít tento materiál na vědomí.

 

 
Zodpovídá: MěÚ Litvínov
Vytvořeno / změněno: 23.4.2021 / 23.4.2021
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Tisková zpráva
 

Kontakt

město Litvínov se sídlem Městský úřad Litvínov
náměstí Míru 11
436 01 Litvínov
okres Most
Ústecký kraj
IČ 00266027
DIČ CZ00266027
ID schránky: 8tybqzkTel.: 476 767 600 - nám. Míru
E-mail: info@mulitvinov.cz

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém