Hlavní obsah

Neoprávněné dotace by měl Agrofert vrátit, říká Hamáček. Z vlády se mu ale nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V řešení střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) platí podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka, že neoprávněně vyplacené dotace by měla bývalá Babišova společnost Agrofert vrátit, aby nehrozilo, že to zaplatí čeští poplatníci. Vládu ale sociální demokraté zhruba pět měsíců před sněmovními volbami opustit kvůli kauze nechtějí, a to vzhledem křehké stabilitě, řekl Hamáček. Piráti ani úřednická vláda by podle něj nebyli dobrým řešením.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

"Za sociální demokracii říkáme, že pokud tady byly vyplacené nějaké dotace neoprávněně, tak by je měl Agrofert vrátit, aby nehrozilo riziko, že to zaplatí český daňový poplatník, a jinak celá ta záležitost je pana premiéra," uvedl Hamáček.

"Sociální demokracie v této fázi a vzhledem situaci nebude dělat nic, co by dále destabilizovalo situaci. Popravdě řečeno, potom co mám za sebou v těchto dnech a týdnech, z představy, že to řeší Piráti nebo úřednická vláda, mě jímá hrůza," uvedl s odkazem na epidemii koronaviru a diplomatickou roztržku s Ruskem.

Česko nesouhlasí s auditem o Babišově střetu zájmů. Nic už nezmůže, upozorňují europoslanci

Domácí

Evropská komise v pátek zveřejnila závěrečnou zprávu auditu, podle kterého je Babiš ve střetu zájmů, protože dál ovládá holding Agrofert přes svěřenecké fondy a zároveň jako vládní činitel přijímá rozhodnutí, které mají na jeho firmu vliv. Podle závěrů auditu by proto společnost Agrofert měla vrátit dotace, které dostala z Evropského fondu pro rozvoj venkova a Evropského sociálního fondu po datu platnosti novely českého zákona o střetu zájmů.

Česko podle ministerstva pro místní rozvoj nesouhlasí s hodnocením auditorů. Přesto na základě požadavku EK pozastavilo předkládání žádostí o platbu u projektů, které označila za problémové.

Babiš závěry zprávy EK v pátek opět odmítl. Podle něj jde o "účelový a zmanipulovaný audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů".

Vymáhat způsobené škody na koncernu Agrofert musí podle předsedy ODS Petra Fialy vláda. "Není možné, aby dotační byznys premiéra platili čeští daňoví poplatníci. A je potřeba konečně zastavit tento obrovský střet zájmů, který ČR i české občany poškozuje," uvedl na Twitteru s tím, že i o tom budou říjnové volby, do kterých jdou občanští demokraté v koalici Spolu s TOP 09 a lidovci.

Babiš by měl požádat Sněmovnu o důvěru, myslí si 47 procent lidí

Domácí

Piráti a STAN, se kterými nyní Spolu jedná o cestě k případnému zkrácení doby současné vlády, dnes vyzvou ministerstva a také na podnik Lesy ČR a společnost Čepro, aby přestaly porušovat zákon a začaly vymáhat nezákonně přidělené peníze daňových poplatníků.

Piráti se STAN se obrátí na Lesy ČR

Na dotčená ministerstva a také na podnik Lesy ČR a společnost Čepro se v odpoledne s výzvou, aby přestaly porušovat zákon a začaly vymáhat nezákonně přidělené peníze daňových poplatníků, obrátí předsedové volební koalice Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Definitivní verdikt Evropské komise: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert nemá nárok na dotace

Evropa

V tiskové zprávě připomenuli, že se případem dva roky na základě trestního oznámení Pirátů zabývá policie a zahájila úkony trestního řízení.„Audit Evropské komise se zabýval neoprávněným čerpáním evropských dotací, ovšem stejné předpisy se týkají rovněž národních dotací a veřejných zakázek. Spočítali jsme, že během tří let získal koncern Agrofert neoprávněně přes 20 miliard korun. Největší položkou z této částky jsou veřejné zakázky přidělené společnosti Čepro a státním podnikem Lesy ČR," uvedl analytik Pirátů Janusz Konieczny, proč dopisy směřují na Lesy ČR a Čepro.

Závěrečná zpráva podle Pirátů a STAN není překvapením. "Bylo to jasné od počátku a tato zpráva to jen definitivně potvrdila: Andrej Babiš je ve střetu zájmů, rozhoduje o dění v Agrofertu, je příjemce peněz z něj a zároveň jeho vláda rozhoduje o dotacích z peněz nás všech. Když se nad tím zamyslíme, je to krádež za bílého dne. Zkrátka si postupně privatizuje tento stát a využívá jej pro svůj soukromý byznys," shrnul předseda Starostů Vít Rakušan.

Vymáhat způsobené škody na koncernu Agrofert musí podle předsedy ODS Petra Fialy vláda. "Není možné, aby dotační byznys premiéra platili čeští daňoví poplatníci. A je potřeba konečně zastavit tento obrovský střet zájmů, který ČR i české občany poškozuje," uvedl na twitteru s tím, že i o tom budou říjnové volby, do kterých jdou občanští demokraté v koalici Spolu s TOP 09 a lidovci.

Výběr článků

Načítám