Hlavní obsah

Hamáček: Zeman Česku nepomohl

Praha
Aktualizováno

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje za zbytečné, že prezident Miloš Zeman v projevu ke kauze Vrbětice hovořil o druhé vyšetřovací verzi, podle níž výbuch muničního areálu způsobila neodborná manipulace s výbušninami. České republice to moc nepomohlo a největší radost z toho má Moskva, řekl v neděli večer Hamáček televizi Nova.

Foto: ČTK

Jan Hamáček TK po příletu českých dipolomatů z Moskvy

Článek

Od bezpečnostních složek měli podle něj vládní politici dost věrohodných informací o účasti ruských agentů na výbuchu v roce 2014, aby přistoupili k tak tvrdé akci vůči Moskvě. Jejich informace nezpochybnili ani členové příslušných parlamentních orgánů, kteří se mohli s materiálem seznámit.

V prezidentově vystoupení si každý našel to svoje, bohužel včetně Ruské federace, uvedl Hamáček. Připomněl, že Zeman nicméně podpořil vyhoštění 18 ruských agentů z velvyslanectví v Praze.

Proč mluvil o druhé verzi?

Zbytečný byl podle něj pokus vysvětlit v osmi minutách velmi složitý případ. „Popravdě řečeno, největší radost z toho měli v Moskvě. Přidal k tomu druhou verzi, nevím proč, České republice to moc nepomohlo,” uvedl vicepremiér, který v době zveřejnění případu řídil ministerstvo zahraničí.

Vzdejme čest Zemanovi, Česko ať se omluví, zní z ruského parlamentu

Domácí

Hamáček připomněl, že existuje neveřejný vyšetřovací spis, kde je důkazů o zapojení ruských agentů do ničivé exploze ve Vrběticích mnohem víc. Zdůraznil, že vláda má plnou důvěru v práci Nejvyššího státního zastupitelství, policejních složek i bezpečnostních služeb. Pokud by jejich informace nebyly přesvědčivé, nepřistoupil by jako ministr zahraničí k tak bezprecedentní reakci vůči Rusku, řekl.

Zeman se v neděli řekl, že podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy ani svědectví, že by agenti v areálu byli. Podezření jsou podle Zemana ale vážná. Žádná suverénní země si podle něj nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva občané a byla způsobená miliardová škoda.

Zeman svým projevem pootevřel vrátka ruským dezinformacím, míní opozice

Domácí

„Na druhé straně pracujeme s dvěma vyšetřujícími verzemi. Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny,” uvedl prezident.

Jeho vystoupení kritizovali mnozí opoziční politici, podle nichž Zeman otevřel cestu ruské dezinformační kampani a nahrál protistraně. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) sdělil prezident veřejnosti údaje z živého případu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR, zatímco některé informace naopak vynechal.

Ruská média z projevu českého prezidenta ve středu vyzdvihla slova o neexistenci důkazů o přítomnosti ruských tajných agentů v muničním skladu v době exploze či o druhé vyšetřovací verzi, kterou je neodborná manipulace s výbušninou.

Reklama

Související články

Zeman prohlásil, že velí policii. Nevelí

Prezident Miloš Zeman ve svém nedělním projevu ke kauze Vrbětice prohlásil, že Policie ČR patří mezi ozbrojené síly, jejichž je vrchním velitelem. Není to ale...

Výběr článků

Načítám