Hlavní obsah

Vyšetřovací verze Vrbětic je jen jedna, vysvětloval Babiš Zemanovi

• Aktualizováno
Novinky, alt

Premiér Andrej Babiš (ANO) souhlasí s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), že vyšetřovací verze útoku ve Vrběticích je pouze jedna a to ta, která mluví o zapojení ruských agentů. Babiš to podle svých slov v pondělí řekl i prezidentovi Miloši Zemanovi, který podle něj operuje i s vyšetřovací verzí policie z roku 2014.

Babiš vysvětloval Zemanovi vyšetřovací verzi VrběticVideo: ČTK

 
Článek

„Je jenom jedna vyšetřovací verze a to je podle indicií útok ruských agentů, ale pan prezident mluvil o té první verzi, se kterou pracovala policie od roku 2014, a to byla manipulace s vojenským materiálem ve skladě,” řekl Babiš.

Hned po výbuších v říjnu 2014 policie vyšetřovala výbuchy jako obecné ohrožení z nedbalosti, už v prosinci 2014 po druhé sérii výbuchů ale čin překvalifikovala na úmyslně obecné ohrožení a s nedbalostní verzí od té doby nepracovala.

„Já jsem to panu prezidentovi vysvětloval, on argumentoval soudem z roku 2016, já neznám podrobnosti. Teď se ale jednoznačně pracuje jen s jednou verzí,” řekl Babiš po jednání se Zemanem.

V roce 2016 rozhodoval soud v případu Vrbětic o skladování zakázaných min, obžalované osvobodil s tím, že skladovaný materiál, který byl předmětem sporu, nebyl zakázaný.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

Zeman ve svém nedělním projevu zdůraznil, že neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti v areálu byli. Mluvil právě o údajné druhé vyšetřovací verzi, podle níž výbuch muničního areálu způsobila neodborná manipulace s výbušninami.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám