Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Pokud se USA nevrátí k dohodě o otevřeném nebi, Rusko ji do konce května opustí

Svět

  8:01
Moskva - Rusko do konce května završí procedury okolo svého vystoupení z dohody o otevřeném nebi, pokud Spojené státy jasně a nedvojznačně neprohlásí, že se k dohodě vrací. Ruské stanovisko oznámil podle agentury Interfax vedoucí ruské delegace na vídeňských jednáních o vojenské bezpečnosti a kontrole zbrojení Konstantin Gavrilov.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Michal Šula, MAFRA

Mnohostranná dohoda umožňuje provádět vzájemné kontrolní přelety nad signatářskými státy. Loni od ní odstoupily USA, což prezident Donald Trump vysvětlil tím, že ujednání nedodržovala Moskva. Začátkem letošního ledna Moskva oznámila, že od dohody rovněž odchází.

Ruská vláda v nejbližších dnech předloží příslušný zákon prezidentovi a následně parlamentu, uvedl Gavrilov.

Rusko podle něj vyjádřilo „principiální připravenost“ vrátit se k dohodě, ale pouze v případě, že Spojené státy „jasně a nedvojznačně“ oznámí své rozhodnutí ve stejném smyslu. Zatím ale vše podle ruského diplomata směřuje k zániku dohody.

Nemá podle něj smysl očekávat, že by Rusko přistoupilo na jednostranné ústupky. Při zachování stávající situace budou ruské procedury ohledně odstoupení od smlouvy završeny do konce května.

Deník Kommersant poznamenal, že americký prezident Joe Biden ve volební kampani označoval Trumpovo rozhodnutí odstoupit od dohody o otevřeném nebi za chybné. Ale tento měsíc vyšlo najevo, že USA plánují zlikvidovat letadla, která v rámci dohody používaly.

Interfax připomněl, že dohodu o otevřeném nebi podepsalo 24. března 1992 v Helsinskách 23 členských států Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Rusko ratifikovalo dohodu 26. května 2001. V současnosti jsou účastníky dohody 34 zemí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!