Votičáci se dočkali varovného systému

Votice – Všímaví občané Votic a osad si jistě všimli, že jsou na sloupech veřejné osvětlení instalovány hlásiče. Tyto jsou součástí varovného systému, který město Votice pořídilo z dotačních prostředků Evropské Unie určených na Protipovodňová opatření.
 

 
 
Podle slov místostarostky Jaroslavy Pokorné Nestraníci dlouho usilovali o prosazení varovného systému v podobě městského rozhlasu. „Víme, že se pro řadu lidí může jednat o kontroverzní a možná i archaickou záležitost, jsme ale přesvědčeni o tom, že tento způsob informování občanů nejen o krizových záležitostech města řada lidí uvítá. Ne každý umí a chce využívat sms zpráv a aplikací. Navíc ve Voticích a osadách žije spousta starších lidí, kteří jistě tento způsob podávání informací ocení.“ uvedla Jaroslava Pokorná.

Projekt je realizován z dotačních prostředků, celková hodnota investice činí 6 075 793 Kč. Městu Votice se podařilo získat dotaci ve výši 70% z Operačního programu Životního prostředí, spoluúčast města tedy bude 1 822 738 Kč, realizaci provádí společnost Empemont s.r.o., která v zadávacím řízení nabídla nejnižší cenu. „Jsem velmi ráda, že radní a také členové zastupitelstva podpořili tento projekt, jehož součástí nejsou jen hlásiče, které může veřejnost vidět. Jistě si mnozí pamatují záplavy z let 2002 a 2013, které zasáhly mnoho rodin. Protipovodňová opatření zahrnují také nové sirény pro hasiče, srážkoměry, které jsou umístěné v osadách Mysletice a Nezdice a díky kterým budeme moci sledovat na webu města Votice statistiku, vývoj srážek na našem území. Data budou zaznamenávána a uchovávána, v budoucnu pak budou zajímavým a užitečným zdrojem informací“ říká místostarostka Votic.

Součástí  projektu jsou dvě vysílací pracoviště, běžně se bude využívat systém umístěný v patře Městského úřadu, podružné pracoviště je pak k dispozici Městské policii. Jaroslava Pokorná nepředpokládá, že by vysílání bylo časté, „Hlášení rozhlasem budeme využívat v situacích, kdy budeme potřebovat občany neprodleně informovat o urgentních záležitostech, uvážíme také sdílení informací o kulturních událostech. Rozhlas by měl být spuštěn začátkem července“.

Projekt zahrnuje celkem 134 hlásičů ve Voticích a osadách, dvě vysílací pracoviště, dva srážkoměry, vodočetné latě umístěné na vodních tocích Mastník (v Bučovicích) a také na Konopišťském potoce. „Možná se někomu bude zdát, že je počet hlásičů vysoký, důvodem je zajistit nižší zvukovou hladinu, nechceme, aby hlášení bylo příliš hlasité. Velkou výhodu systému vidím také v tom, že hlášení lze směrovat přímo do jednotlivých osad, nebo dokonce i do konkrétní ulice a tak v například občané Budenína nebudou muset poslouchat, že v ulici A. Dvořáka je porucha vodovodního řadu, například.“ Uzavírá Jaroslava Pokorná.
7
 
Zodpovídá: Správce Stránek
Vytvořeno / změněno: 27.4.2021 / 27.4.2021

 

Kontakt

Městský úřad Votice
Komenského náměstí 700
259 17 Votice
Tel.: 317 830 111
E-mail: podatelna@votice.cz
Úřední hodiny odborů
Pondělí 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00
Úterý 8:00 - 11:00, 12:00 - 14:00
Středa 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00

Podrobný kontakt

Kde nás najdete


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém