Založ si blog

Ako je to vlastne s tým odmeňovaním poslancov teraz a v minulosti ? ? ?

 

Platové pomery poslancov Národnej rady SR sú riešené zákonom NR SR č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.

  1. Poslancovi  patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok znížený podľa ods. 2, zaokrúhlený nahor na celé euro, začínajúc dňom zvolenia za poslanca Národnej rady SR. Plat poslanca v roku 2020 je určený vo výške 3 276,- eur.
  2. Výška funkčných príplatkov (§ 3) je nasledovná:
    • Predseda NR SR: 497,91 eur
    • Podpredseda NR SR: 331,94 eur
    • Predseda výboru NR SR: 165,97 eur
    • Podpredseda výboru NR SR: 82,99 eur
  3. Paušálne náhrady (§ 4) patria poslancom s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji vo výške 1,8-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok, je 1 966,- eur vo výške určenej v roku 2020, a poslancom s trvalým pobytom mimo Bratislavského kraja vo výške 2,1 násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok,  je 2 294,- eur vo výške určenej v roku 2020.

Tieto tri odstavce treba spočítať v závislosti od výkonu funkcie, teda ideme od najmenšieho funkcionára, teda poslanca bez funkcií : poslancom mimo Bratislavy  je to 3276 + 2294 = 5570 EUR,.

To nie je všetko, pretože každý poslanec má aj svojich asistentov. jeden asistent tak môže zarobiť až 3060.- EUR, viď https://www.nrsr.sk/web/default.aspx?sid=poslanci%2fasistenti.

Ani to však nie je všetko, lebo asistenti si prenajímajú kancelárie, ktoré platí NRSR. K tomu som sa však nedopracoval , pretože :

Informácie o refundovaných sumách za prenájom poslaneckých kancelárií sú uvádzané v rámci zverejňovaných faktúr. môžem si tipnúť, že na jednu bude náklad cca 300 EUR/mes.

Sumárum : jeden poslanec NRSR nás stojí minimum mesačne – 9000.- EUR pravda je to suma bez ďalších nákladov ako osobný počítač, tlačiareň, cestovné….

O zložení, počtoch poslancov, platoch, už bolo popísané mnoho, no vždy je to tak, že o znížení nákladov vykrikujú väčšinou opoziční poslanci, prípadne tí, ktorí si hľadajú svoje miesto pod poslaneckým slnkom. No akonáhle sú tam, na všetko sa zabudne. Miestečko je tak vzácne a tak teplučké, že sa ho držia zubami, nechtami a aby som nekrivdil tým, ktorí  pre ľudí urobili aj niečo urobili. Osobitne to platí o dnešnej tzv. koalícii ….

 

 

Čo keby to bolo tak, ako za toho zhnitého socializmu ? Tak, ako to hovorí Nariadenie Vlády ČSSR č.54/1975, ktorým sa vykonáva Zákonník práce a to takto :

Prekážky v práci z dôvodu všeobecného záujmu
§ 21
(1)
Na výkon verejných funkcií, občianskych povinností a iných úkonov vo všeobecnom záujme využívajú pracovníci predovšetkým svoj voľný čas. Pokiaľ vo výnimočných prípadoch treba vykonávať tieto funkcie, povinnosti alebo úkony v pracovnom čase, poskytne organizácia pracovníkovi na tento účel pracovné voľno v nevyhnutne potrebnom rozsahu.
(2)
Výkonom verejnej funkcie sa rozumie napríklad výkon povinností vyplývajúcich z funkcie poslanca Federálneho zhromaždenia, Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady alebo národného výboru, člena komisie národného výboru, člena alebo spolupracovníka orgánu ľudovej kontroly, sudcu, člena orgánu spoločenských a družstevných organizácii alebo delegáta na ich zjazdy a konferencie.
(3)
O výkon občianskych povinností a iných úkonov vo všeobecnom záujme ide najmä u svedkov, tlmočníkov a iných osôb predvolaných na konanie na národnom výbore alebo jeho zariadeniach, súde alebo na inom štátnom orgáne, u darcov krvi, pri poskytnutí prvej pomoci, pri povinných lekárskych prehliadkach, pri opatreniach proti prenosným chorobám, pri iných naliehavých opatreniach liečebno-preventívnej starostlivosti, pri izolácii z dôvodov veterinárno ochranných opatrení a pri poskytnutí osobnej pomoci pri požiarnej ochrane, živelných udalostiach alebo v iných obdobných mimoriadnych prípadoch.
(4)
Ak vznikne pochybnosť, či ide o verejnú funkciu, o občiansku povinnosť, prípadne o iný úkon vo všeobecnom záujme, rozhodne okresný národný výbor po dohode s okresnou odborovou radou.

   Čítate ? Poslanci Federálneho zhromaždenia, Českej a Slovenskej národnej rady atď. boli uvoľnení na výkon tejto funkcie, pričom plat poberali taký, s akým prišli do funkcie poslanca a vyplácal im ho doterajší zamestnávateľ. Áno, boli z toho BENEFITY a to také, že boli v priamom styku so svojím kolektívom a ľuďmi, ktorí v tomto odbore pracovali, že vedeli o ich potrebách, či názoroch spoluobčanov. ÁNO, mali BENEFITY, lebo im preplácali cestovné, lebo skoro nikdy nemali  dovolenky. ÁNO, mali BENEFITY, pretože museli byť v spoločnosti “ bez škrupulí“, skrátka museli byť vzorom správania sa a charakteru. A viete aké to boli vtedy platy ???? Od 800 do 2400 Kčs….a ešte z toho im chcú zobrať.

     A čo dnešní poslanci – fašisti, ktorí navrhujú Zákon o odobratí nezaslúžených benefitov ???? ktoré že to BENEFITY ostanú Vám?? Keď chcete po 32 a viac rokoch odobrať dôchodky kostlivcom a prípadne vdovské dôchodky ich pozostalým? Tým ľuďom, ktorí postavili všetky fabriky v ČSSR? ktorí postavili na nohy celé poľnohospodárstvo?.

ABY STE VY A VAŠI KUMPÁNI MALI Z ČOHO KRADNÚŤ….????? to sa fakt nehanbíte ??? zdá sa že hlavne odídenci z KDH sú nenásytný… a nie ste Vy  náhodou pohrobkovia GARDISTOV a ich prisluhovačov? – teda fašisti.?? Vy útočíte na Kotlebu, ale on je v prirovnaní k Vám iba obetný baránok.

Kto nevie žiť bez kartičiek?

18.12.2023

Žijeme v dobe, keď elektronika je tvrdou súčasťou života každého človeka. Pred istým časom nám bolo sľúbené, že na VŠETKO BUDE STAČIŤ JEDINÁ KARTIČKA A TO O B Č I A N S K Y P R E U K A Z. Už v starších časoch bol občiansky preukaz malá knižočka, kde okrem osobných údajov tam boli aj pečiatky zamestnávateľa, údaje k manželke a deťom. Dnes je to [...]

Tak kto má o Slovensko záujem ?

11.03.2023

Pýta sa ma 14 ročná vnučka : dedko, to naozaj sa na Ukrajine bojuje aj za nás ? za Slovensko? – Prečo sa ma pýtaš? no, už som videla v televízii vraveli, že na Ukrajine bojujú Ukrajinci aj za nás, vraj preto, aby k nám neprišli Rusi, lebo tí budú všetkých zabíjať, znásilňovať, kradnúť a všetko zničia vraveli oni… – A vieš, kto oslobodil [...]

Diaľnice skončili? ?? ?

05.05.2022

Stačí sa prejsť cez Ružomberok a ak máte slabšie srdce, dostanete infarkt. Okolo Ružomberka sa buduje obchvat diaľnicou smer východ-západ ( aj keď osobne si myslím, že tento obchvat mal byť z južnej strany Ružomberka s napojením na trasu Ružomberok – Banská Bystrica, lebo vieme, čo znamená prechod cez Donovaly) No, jednoducho tento obchvat sa robí už pridlho, veľmi [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.