Hlavní obsah

PSG vyzve v Lize mistrů Manchester City. Souboj hvězd i „arabské derby“

Foto: Profimedia.cz

Dvě největší hvězdy PSG: Francouz Kylian Mbappé a Brazilec Neymar.

Reklama

Oba kluby spojuje podobný příběh. PSG i Manchesteru City k úspěchu pomohly ropné dolary, napojení na arabský svět. Semifinále Ligy mistrů proti sobě ale staví dvě názorově různé fotbalové i politické ideje.

Článek

Prestižní souboj nejzářivějších fotbalových hvězd současnosti, ale i střet dvou politických rivalů arabského světa. Takovou zápletku nabízí dnešní semifinále Ligy mistrů.

Paris Saint Germain a Manchester City bezpochyby patří k jedněm z nejlépe zajištěných fotbalových klubů planety. Vyplývá to ze spojení francouzského, respektive anglického klubu s majiteli z arabského světa, kteří do fotbalu investují své jmění získané převážně z těžby ropy a zemního plynu. Citizens patří od roku 2008 šejkovi Mansúrovi, členu královské rodiny Spojených arabských emirátů. PSG spravuje od roku 2011 katarská investiční skupina Qatar Sports Investments, vlastněná státem.

Obě země spojuje společná historie a jsou si v lecčems podobné. Velká část zejména západního světa jim vytýká především nedodržování lidských práv. Ostatně právě Katar v současnosti řeší velký problém, který je spojený přímo s fotbalem. Již v roce 2013 přišel britský deník The Guardian s informací, že dělníci, kteří se podílejí na výstavbě stadionů pro mistrovství světa 2022, jež země pořádá, pracují v doslova otrockých podmínkách. Dřou bez nároku na výplatu a zajištění bezpečnosti na pracovišti, kvůli čemuž na stavbách mělo přijít o život přes 6500 lidí. Proti nedodržování lidských práv při prvních kvalifikačních duelech mistrovství světa vystoupili i sami hráči.

Země, které od sebe dělí jen mořská hranice, sice můžou mít společnou historii i problémy, ale i přesto se výrazně liší politicky. Neshodují se na řešení regionálních problémů, vojenských konfliktů, ani na takovém tématu, jako je demokratizace tisku. Smýšlení vlád obou zemí je v zásadních otázkách natolik odlišné, že se Spojené arabské emiráty připojily k ekonomické blokádě Kataru, kterou vyvolala Saúdská Arábie. Důvodem měla být údajná podpora terorismu ze strany třímilionové země. Katar takové nařčení však stále odmítá.

Shoda mezi představiteli obou zemí naopak panovala dlouhé roky v otázce sportu, tedy i fotbalu. Ten královské rodiny vnímaly jako prostředek pro vytváření dobrých vztahů a ovlivňování lidí. I proto před lety shodně investovaly do evropských klubů, které se nyní potkají tváří v tvář v boji o účast v letošním finále Ligy mistrů.

I pro čistě fotbalový svět ale může semifinále mezi Paris Saint Germain a Manchesterem City mít lehce politický nádech. Anglický celek, vlastněný členem královské rodiny Spojených arabských emirátů, totiž patřil k jednomu z dvanácti týmů, které se rozhodly založit vlastní soutěž a opustit Ligu mistrů. Francouzský celek PSG naopak patřil společně s Bayernem Mnichov k největším klubům, jež účast v nově vznikajícím projektu odmítly.

I přes to, že projekt Evropské Superligy nakonec kvůli silné nevoli samotných lig, politiků, ale zejména fanoušků ztroskotal, symbolizují oba celky podle zpravodajského serveru Middle East Eye rozdílné názory na budoucnost fotbalu. Manchester City je zastáncem zajištěného příjmu pro velkokluby každý rok, nehledě na jejich výkony. PSG se dle vyjádření vedení klubu s takovým přístupem neztotožňuje.

Přístup vedení obou klubů podle odborníků kopíruje politiku jejich vlastnických zemí. „Když se podíváte na zahraniční politiku Spojených arabských emirátů, je mnohem bezohlednější. Katar je diplomatičtější,“ prohlásil britský spisovatel James Montague, autor knihy Klub miliardářů, pojednávající o nejbohatších klubech planety a jejich vedení.

Nic se ale nemění na tom, že půjde o předčasné finále. Proti sobě se postaví celky v čele s největšími hvězdami světového fotbalu. V dresu úřadujícího francouzského mistra světové megastar Neymar a Mbappé, proti nim za Manchester City Kevin De Bruyne, Riyad Mahrez či kometa letošní sezony Ilkay Gündogan.

PSG do bitvy povede zkušený argentinský kouč Mauricio Pochettino, který v lednu vystřídal Thomase Tuchela, toho času už trenéra anglické Chelsea. Lavičce Manchesteru City vládne dnes již trenérská ikona Pep Guardiola. Bývalý kouč Bayernu Mnichov či Barcelony má proti Pochettinovi pozitivní bilanci: v 18 zápasech, kdy se jejich týmy potkaly, slavil Španěl výhru desetkrát, prohrál jen třikrát.

Dvě semifinálové bitvy navíc nemusí být ty poslední, které v letošním roce proti sobě oba trenéři svedou. PSG i Manchester City jsou totiž spojovány s případným letním přestupem Lionela Messiho. Guardiola už šestinásobného držitele ankety Zlatý míč trénoval v Barceloně, Pochettino zase doufá, že při přemlouvání Messiho využije fakt, že jsou oba krajané.

Anketa

Kdo postoupí do finále Ligy mistrů?
Paris Saint Germain
52,1 %
Manchester City
47,9 %
Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Reklama

Doporučované