Hlavní obsah

Shlukujme se, ale bezpečně, vyzývá rozvolňující se Česko ministr Arenberger

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na tradiční tiskové konferenci představil aktuální vývoj epidemie koronaviru. Do Česka by v květnu podle něj dorazit přes 2,8 milionu dávek vakcín proti covidu.

Ministr zdravotnictví Arenberger informoval o mutacích, nárůstu počtu očkovaných i bezpečném shlukováníVideo: ČTK

 
Článek

„Příští týden by měl být zase lepší, co se týče naočkovaných počtů oproti těm stávajícím,“ řekl v pátek ministr. V květnu by do České republiky mělo podle něj dorazit 2,85 milionu dávek vakcín. V Česku ve čtvrtek padl rekord v počtu vyočkovaných dávek, aplikovali jich necelých 73 tisíc. Podle Arenbergera se bude v následující době očkovat mezi 70 a 80 tisíci dávkami denně.

Alespoň první dávku od začátku očkování na konci loňského prosince dostalo téměř 2,1 milionu lidí. „23,6 procenta občanů alespoň jednou pronikla jehla s očkovací látkou do kůže,“ řekl Arenberger. Ukončené očkování má aktuálně 991 tisíc lidí, což odpovídá 11,2 procenta populace.

Zmutované mutace

Podle Arenbergera už se v Česku vyskytly také jednotlivé případy nových mutací koronaviru. „Kromě indické varianty hygienici evidují kombinaci nigerijské a britské, dále britské a floridské,“ řekl. Na začátku června by také mohl začít fungovat elektronický covidový pas, tedy systém na prokazování očkování, testu či prodělaného covidu.

Ministr také okomentoval výtky, že vakcíny dostávají nyní už i ročníky 55+, když stále stovky seniorů nad 70 let nemají ani první dávku.

TK ministra zdravotnictví Petra Arenbergera 30.4.2021Video: ČTK

„Diskutuje se o tom, zda mladší předbíhají. Systém tak nastaven není. Především se díváme na čísla u praktických lékařů, kde problém je, ale zřejmě je tam nějaký systém, který otevírá možnost očkování těm středně rizikovým skupinám,“ řekl k očkování Arenberger.

To, že se situace zlepšuje, prohlašuje ministr zdravotnictví Arenberger už několik týdnů. Svědčí o tom i kroky vlády, která postupně přistupuje k rozvolňování některých služeb a otevírání škol. V jednotlivých krajích klesá i sedmidenní průměr počtu nově odhalených případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, což vláda považuje za hlavní kritérium rozvolňování.

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otvírat obchody a služby

Domácí

Na svém čtvrtečním jednání kabinet rozhodl, že se do škol vrátí v týdenním rotačním schématu žáci druhého stupně ZŠ v sedmi krajích, které si stojí nejlépe a dostaly se pod hranici 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden. Jde o Královéhradecký, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský, Liberecký, Pardubický kraj a Prahu. V těchto krajích se otevřou také mateřské školy pro všechny děti. Ve zbytku republiky budou stále jen pro předškoláky.

Ve všech jmenovaných krajích se otevřou od pondělí také muzea a galerie.

Byl jsem přehnaně optimistický. Očkovat se bude 70 až 80 tisíc denně, řekl Arenberger

Domácí

Celorepublikově mohou znovu otevřít také kadeřnictví, manikúry a další kosmetické služby a služby péče o tělo. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by o týden později, tedy 10. května, měly na řadu přijít zbylé služby a obchody. 10. května by se také měly otevřít druhé stupně základních škol ve zbytku republiky.

Jaké informace musí sbírat kadeřníci?

Ministr zároveň upřesnil, jaké údaje si budou muset provozovny služeb péče o tělo uchovávat pro případné kontroly ze strany hygieniků, živnostenských úřadů či České obchodní inspekce.

„Každá kadeřnice má diář, kde má napsanou paní Novákovou. Když si k tomu napíše křestní jméno, tak se nic nestane. Paní určitě volala, takže kadeřník má telefonní číslo. To nám stačí,“ upřesnil ministr.

„Ještě se tam má připsat čas poskytnutí služby, a zda zákazníka obsloužila paní Eva, v mém případě by tam stálo pan Petr. Nejsou tam žádná osobní data, je tam jenom to, co si provozovna stejně tímto způsobem vede,“ dodal.

Služby budou mnohem dostupnější, postačí samotest

Domácí

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová jeho slova potvrdila a dodala, že při každé kontrole nebudou hygienici vyžadovat údaje. „Na seznam se podíváme jen tak, abychom věděli, že to vedou. Do nitra půjdeme, jedině když to bude potřeba,“ vysvětlila.

Současně uvedla, že v minulých dnech a týdnech proběhlo 9144 kontrol dodržování mimořádných opatření. Z toho 8 tisíc se týkalo testování ve firmách. „V devíti firmách se vůbec netestovalo, takže tam končíme správním řízením,“ uvedla Svrčinová.

Kromě toho hygienici ve spolupráci s policií provedli už 300 kontrol ve školách či 200 kontrol týkajících se restauračních výdejových okének.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám