Hlavní obsah

Intel modernizuje za miliardy americký závod na výrobu čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Americký výrobce čipů Intel informoval, že do modernizace svého závodu v Novém Mexiku investuje 3,5 miliardy dolarů (74,8 miliardy Kč). Společnost má ve Spojených státech tři továrny: ve městě Rio Rancho v Novém Mexiku, v Hillsboro v Oregonu a ve městě Chandler v Arizoně. V první jmenované Intel vynaloží finance na podporu technologie pouzdření čipů. Díky investici tam vznikne 700 nových pracovních míst.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Krok zapadá do snahy Pata Gelsingera, který společnost vede od února, vzpružit výrobu Intelu. Ten se pod jeho vedením snaží znovu získat prvenství ve výrobní technologii, díky níž přes tři desetiletí odvětví čipů opanoval. Přislíbil, že vyčlení 20 miliard dolarů na rozšiřování výrobní kapacity, aby mohl Intel dodávat čipy na zakázku.

Gelsinger se obrací na americké a evropské politiky, které žádá o subvence a daňové úlevy, aby Intel a další výrobci mohli navyšovat výrobu. Tvrdí, že soustředění výroby pokročilých čipů do Asie představuje pro regiony, jež dříve odvětví ovládaly, bezpečnostní a ekonomické riziko.

Nedostatek čipů hraje TSMC do karet, zisk vzrostl o pětinu

Hardware

V neděli při návštěvě Izraele šéf Intelu potvrdil, že společnost postaví v zemi už dříve avizovaný závod. Tamní vláda přispěje devíti procenty celé investice. Vedle Izraele má Intel obdobné plány ještě v Irsku.

Globální nedostatek čipů vlivem pandemie covidu-19 nejprve pocítily některé automobilky. Omezit výrobu musely kvůli němu například firmy General Motors, Ford či Volkswagen, včetně značky Škoda Auto. Posléze problém dopadl i na výrobce chytrých telefonů, laptopů a dalších přístrojů, po nichž se vlivem pandemie a s tím související práce z domova zvýšila poptávka.

Apple se chce stát čipovým gigantem

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám