Hlavní obsah

Měl by opustit politiku raketovou rychlostí, Česko není na prodej, cupuje Hamáčka opozice

Praha
Aktualizováno

Pokud bylo cílem cesty ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy vyměnit mezinárodní skandál za dodávky vakcíny Sputnik V a konání rusko-amerického politického summitu v Praze, měl by podle opozice opustit politiku raketovou rychlostí.

Foto: ČTK

Zleva šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a lídr lidovců Marian Jurečka.

Článek

„Je to neuvěřitelné, tímto způsobem ohrožovat naši bezpečnost, důvěryhodnost a snížit se k takovému odpornému obchodu. Jan Hamáček by měl hned rezignovat,“ reagoval na Twitteru na zjištění Seznam Zpráv šéf ODS Petr Fiala.

Podobně to vidí i jeho stranický kolega Martin Kupka. „Jestli chtěl opravdu Jan Hamáček v Moskvě vyměnit dva mrtvé a milionové škody ve Vrběticích za Sputnik, měl by okamžitě opustit českou politickou scénu, a to přímo raketovou rychlostí. To je definice zrady státu i rozumu,“ uvedl na sociální síti.

Hamáček měl v Moskvě plánovat výměnu Vrbětic za vakcínu Sputnik a summit

Domácí

„Něco naprosto neuvěřitelného,” prohlásil k tomu šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Teroristický čin na území ČR a jeho řešení formou handlu? To snad příčetný politik nemůže myslet vážně, tedy pokud není na odchodu z politiky,” uvedl.

Za teroristický handl to označil také lidovecký poslanec Marek Výborný. „Teroristický handl! I kdyby bylo týden před volbami, tak je toto na okamžitou demisi. A nenechte se zmást, Andrej Babiš je premiér, on nese odpovědnost,“ řekl.

Hamáčkova „krycí verze“ byla naivní

Šéf STAN Vít Rakušan Novinkám napsal, že „krycí verze“ Hamáčka, kdy měla být jeho cesta zastíracím manévrem, působila od začátku zvláštně.

Hamáček: Cesta do Moskvy byla zastírací manévr

Domácí

„Znělo to nepřesvědčivě a skoro naivně. Tyto informace tak jen dokreslují, co si myslel kdekdo, detaily jsou zajímavé a po pravdě to ukazuje jediné: je dobře, že tato nekompetentní vláda skončí v příštích volbách, ať už v řádném, nebo předčasném termínu,“ sdělil.

„Pokud by se nicméně ukázaly informace pravdivé, mělo by to vést k rezignaci ministra vnitra Jana Hamáčka,” doplnil na úterní tiskové konferenci před jednáním Sněmovny.

Ke kauze se na sociální síti vyjádřil i bývalý šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Ten skončil ve funkci jen několik dní před tím, než celá kauza kolem Vrbětic začala rezonovat Českem.

„Už vím, proč by "operace Vrbětice" se mnou nešla. Úkolem ministra není hrát "zpravodajské hry" na Twitteru. Tohle není dobrý signál pro spojence, které žádáme o solidaritu,” napsal.

Výběr článků

Načítám