Seznam Zprávy: Hamáček chtěl zamlčet kauzu Vrbětice výměnou za Sputnik. Ten to odmítá

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 5. 2021 12:39
Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na sklady ve Vrběticích v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Podle koalice Spolu by měl Hamáček rezignovat a vláda se podrobit hlasování o nedůvěře.
Vicepremiér, ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček vystoupil 1. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání krizového štábu.
Vicepremiér, ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček vystoupil 1. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání krizového štábu. | Foto: ČTK

"Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo," uvedl Hamáček. Informace odmítl i nynější ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který byl před jmenováním členem vlády Hamáčkovým náměstkem na vnitru. "To, co napsal Janek Kroupa o údajném plánu ministra Hamáčka, je naprostý nesmysl, lež a neprofesionální novinařina," sdělil Kulhánek.

Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".

Podle několika zdrojů webu Seznam Zprávy sdělil Hamáček plány své cesty účastníkům schůzky na ministerstvu vnitra 15. dubna. Mezi nimi podle serveru byli český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun a policejní prezident Jan Švejdar, později také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Většina účastníků se podle zdrojů Seznam Zpráv snažila Hamáčka přesvědčit o tom, aby připravovanou cestu do Moskvy odvolal.

Hamáček uvedl, že 14. dubna se na vnitru uskutečnilo několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě. Jediným tématem byl ale podle něj dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českem a Ruskem. "Mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik," poznamenal vicepremiér.

"V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci," dodal Hamáček.

Ministr vnitra dále uvedl, že členové vlády spolu s informacemi o zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích dostali od tajných služeb i zprávu, že s informacemi pracují média. 

Pavel Zeman: nemám pocit, že by Hamáček chtěl kauzu zatajit

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvedl, po schůzce s vicepremiérem Janem Hamáčkem jej nepodezřívá z toho, že by kauzu Vrbětice chtěl jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit.  Zeman řekl, že na schůzce ve čtvrtek 15. dubna nebyl od začátku. "Dorazil jsem až později, kolem půl desáté večer. V době, kdy jsem na schůzku dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční," popsal.

"Od samého počátku ale tvrdím, že je pouze jedna vyšetřovací verze a že nelze vyloučit, že trestní řízení skončí odložením věci. Pokud se nám nepodaří oba podezřelé vyslechnout nebo zajistit jejich přítomnost. Takový je zákonný postup," doplnil k vrbětické kauze.

Fiala: Hamáček by měl rezignovat

Podle předsedy ODS Petra Fialy je Hamáček ve vážném podezření, že chtěl prodat národní bezpečnost za milion dávek neověřené vakcíny. "Je to neuvěřitelné, tímto způsobem ohrožovat naši bezpečnost, důvěryhodnost a snížit se k takovému odpornému obchodu. Jan Hamáček by měl hned rezignovat, nemůže vést ministerstvo, které je zodpovědné za bezpečnost lidí. On naopak bezpečnost občanů přímo ohrožuje. Toto je další důvod, proč koalice Spolu považuje za nutné vyslovit vládě nedůvěru," uvedl Fiala na sociálních sítích. Podle Adamové se bude Fiala tento týden zotavovat po zdravotním zákroku.

Sněmovna jedná neveřejně

Poslanci projednávají souvislosti zrušené cesty Hamáčka za zavřenými dveřmi. V jednacím sále mohou být vedle členů komory a vlády ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Hamáček ve středu 14. dubna oznámil, že odletí v pondělí 19. dubna do Moskvy jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Cestu, kterou kritizovali premiér Andrej Babiš (ANO) i opozice, pak zrušil. Později ji označil za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací o kauze Vrbětice.

 

Právě se děje

Další zprávy