Hlavní obsah

Situace je nesmírně nebezpečná, musíme jednat hned, řekl k Hamáčkovi Rakušan

– Praha

Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana je aktuální situace velmi nebezpečná pro Českou republiku, na našem území je stále několik desítek ruských diplomatů. Situace by se proto měla řešit na plénu či na výborech v Poslanecké sněmovně hned v úterý. Pokud se informace o „handlu“ potvrdí, měl by podle něj ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) rezignovat.

Situace je nesmírně nebezpečná ze strategického pohledu České republikyVideo: ČTK

 
Článek

„Situace je nesmírně nebezpečná ze strategického pohledu České republiky. Diplomaté neodjeli, dostali velkorysou lhůtu do konce května,“ upozornil Rakušan. ČR totiž srovnala počty ruských diplomatů na úroveň české ambasády v Moskvě, na odjezd ale dostali zástupci Ruské federace čas do konce května.

Hamáček měl v Moskvě plánovat výměnu Vrbětic za vakcínu Sputnik a summit

Domácí

Rakušan v úterý reagoval na informace, že ministr vnitra Hamáček měl podle serveru Seznam Zprávy vyměnit „ututlání“ kauzy Vrbětic za dodání milionu vakcín Sputnik a za uspořádání americko-ruského summitu v Praze.

„Informace se musí otevřít dneska, dokud je aktuální. Na odpovědi nemůžeme čekat týden. Ta situace je mimořádná,“ prohlásil před jednáním Sněmovny.

Jsou to lži, odmítl Hamáček handl s Moskvou. Schůzky na ministerstvu potvrdil

Domácí

Hamáček informace serveru popřel již dopoledne. Podle něj jsou lživé a jedná se o spekulace. „Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo,“ vysvětloval v úterý.

Pokud by se nicméně podle Rakušana tyto informace potvrdily, měl by Hamáček na svůj post rezignovat. „Situace také ukazuje, že je potřeba předčasně volit. Nemůžeme předat moc do rukou panu prezidentovi,“ uvedl.

Také koalice SPOLU (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) volá po konci ministra Hamáčka v politice. Zároveň chce ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě premiéra Andreje Babiše (ANO).

Měl by opustit politiku raketovou rychlostí, Česko není na prodej, cupuje Hamáčka opozice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám