Bill a Melinda Gatesovi se po 27 letech rozvádí. V rámci své nadace však budou pomáhat světu i nadále

bill-melinda-gates2

Foto: GatesNotes

Melinda a Bill Gatesovi prostřednictvím své nadace podporují dobročinnost po celém světě

0Zobrazit komentáře

Za 27 let manželství se dá stihnout spousta věcí, a pokud je jeden z partnerů jednou z nejbohatších osob na planetě, může to být i vybudování jednoho z největších charitativních projektů světa. Byť manželství Melindy a Billa Gatesových dospělo po více než čtvrt století ke svému konci, jejich společná nadace by měla žít i nadále. Co bude se jměním spoluzakladatele Microsoftu, je ovšem otázkou.

Tři děti a statisíce úsměvů na tvářích těch, kterým prostřednictvím své nadace pomohli. Tak by se dalo velmi stručně shrnout to nejdůležitější, co za sebou manželství Billa a Melindy Gatesových zanechalo. Rozhodnutí ve vzájemném soužití již nadále nepokračovat manželé společně oznámili včera na Twitteru.

V oznámení uvedli, že již nemohou nadále budovat společný vztah, což ovšem neznamená konec jejich filantropických aktivit. Oba manželé od roku 2000 vedou charitativní nadaci Bill and Melinda Gates Foundation, ve které figurují jako předsedové a správci.

Nadace rozděluje finance v rámci univerzitních stipendií, výrazně se angažuje v projektech zaměřených na zdravotní péči, a to především v zemích třetího světa, přičemž v nedávné době o ní bylo slyšet hlavně díky snaze pomoci v boji proti koronavirové pandemii. S tím souvisí i darovaná částka 100 milionů dolarů, která byla poskytnuta na vývoj vakcíny.

Každý rok nadace rozdá okolo pěti miliard dolarů, v přepočtu přes 100 miliard korun, díky čemuž se řadí mezi největší organizace svého druhu na světě. Oba manželé si chtějí své aktuální pozice v nadaci ponechat a vzájemně i nadále spolupracovat na podpoře všech projektů.

Gates v současné době zaujímá čtvrtou pozici v žebříčku nejbohatších osob světa se jměním, které Bloomberg odhaduje na necelých 146 miliard dolarů (přes 3 biliony korun). Co se bude s tímto majetkem dít po rozvodu manželů, je prozatím těžké odhadovat. Lze však očekávat, že i Melinda Gates brzy zavítá do žebříčku nejbohatších osobností světa, což pro ni bude nová role, se kterou by však měla umět nakládat.

Jméno Melindy Gates se pravidelně objevuje na předních příčkách seznamu světově nejvlivnějších žen. Mimo samotné nadace vede řadu vlastních podnikatelských aktivit, mezi které patří například i vlastní společnost Pivotal Ventures, skrze kterou investuje do projektů zaměřených na posilování ekonomické pozice žen.

Jak vysokou sumu Melinda Gates obdrží, prozatím není jasné. Celou věc komplikuje fakt, že značná část Gatesova majetku byla vložena právě do nadace, kterou budou manželé společně spravovat i nadále. Pokud by se však nepodařilo společné vedení nadace udržet, nejspíše by se dělil i majetek jí samotné.

Závazek ke štědrosti

Jak Melinda Gates s nabytým jměním naloží, je otázkou. Jak ovšem uvádí The New York Times, může se stát ještě aktivnější a štědřejší donátorkou, než byla doposud. Vést by ji k tomu měla i iniciativa Giving Pledge, kterou v roce 2010 představili manželé Gatesovi spolu s Warrenem Buffettem.

bill

Foto: Netflix

Spoluzakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates

Jedná se o výrazný filantropický manifest, který vyzývá nejbohatší osobnosti světa k tomu, aby část svých majetků věnovaly na dobročinné účely a další filantropické aktivity. Ostatně sám Warren Buffett přislíbil darovat po své smrti většinu majetku právě nadaci Gatesových.

Do této iniciativy se zapojila také MacKenzie Scott, bývalá žena Jeffa Bezose, která se po rozvodu taktéž dostala do společnosti nejbohatších osobností světa. Svým podpisem pod Giving Pledge se zavázala darovat v průběhu života minimálně polovinu svého majetku na dobročinné účely, což potvrdila přes své rozsáhlé snahy v minulém roce. Nyní na žebříčku nejbohatších osobností světa zaujímá 21. pozici s odhadovaným jměním bezmála 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym