Hamáček: Vrbětice? Úspěch Česka! Čas chválit a děkovat. Okamžik mého života

04.05.2021 12:56

„Kauzu Vrbětice jsme zvládli úspěšně a postup našich zpravodajských služeb, které byly schopny jasně říci, co se ve Vrběticích stalo, i vlády je nezpochybnitelný úspěch České republiky,“ odmítá vicepremiér Jan Hamáček tvrzení článku Seznam Zpráv, že chtěl věc za dodávku vakcín Sputnik v Rusku zamést pod koberec. Hamáček obvinění označil za nejtěžší okamžik svého života, podle něj by se nyní mělo za kauzu Vrbětice spíše „oceňovat, chválit a děkovat“.

Hamáček: Vrbětice? Úspěch Česka! Čas chválit a děkovat. Okamžik mého života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí
„Článek mě obvinil z toho, že jsem snad plánoval udělat nějaký výměnný obchod s Ruskou federací, ve smyslu, že já jim vyzradím kauzu Vrbětice, zajistím, aby se to u nás ututlalo, a za to dovezu do České republiky milion stále ještě neschválených vakcín Sputnik. Já chci říct, že mě ten článek šokoval. Ten článek je plný lží a spekulací,“ odmítl na brífinku ČSSD před jednáním Sněmovny Hamáček tvrzení reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupy.

Hamáček upozornil, že článek neobsahuje ani jednu citaci a znovu zopakoval, že tak podle něj jde jen o „spekulace a lži“. „Toto je asi nejtěžší okamžik mého života a já mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ dodal.

Zvládnutí kauzy Vrbětice považuje za úspěch. „Poté, co jsme úspěšně zvládli kauzu Vrbětice, říkám, že to byl nezpochybnitelný úspěch České republiky, kdy naše zpravodajské služby byly schopny jasně říci, co se ve Vrběticích stalo, my jako vláda jsme neváhali, jednali jsme a vyhostili jsme ruské zpravodajské důstojníky. Zvládli jsme i reakci na ruskou reakci, která byla disproporční,“ pronesl. Hamáček doufal, že nyní je čas „oceňovat, chválit a děkovat“, avšak místo toho si přečetl nyní věci, které se jej mají dotýkat osobně.

„Chci jasně říci, že jsem po celou dobu měl na mysli jednom jedno, a to zájem České republiky,“ řekl. Myslí si, že ve věci má i on sám klíčovou roli. Jednání před oznámením závěrů veřejnosti se měli účastnit i mnozí lidé od policie či nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a Hamáček tak dodal, že má svědky, že věc pod koberec zamést nechtěl.

Článek reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupy tvrdí, že měl Hamáček v plánu vydat se v půli dubna do Kremlu s příslibem, že informace z Vrbětic ututlá a dostane za to mimo jiného milion vakcín Sputnik V. Článek naráží především na to, že ještě 15. dubna se ministr vnitra chystal odjet do Moskvy a vyjednat tam nákup ruské vakcíny proti covidu – Sputnik V. O dva dny později však již bylo všechno jinak a spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) předstoupili před veřejnost a oznámili, že za výbuchem ve zbrojním skladu ve Vrběticích z roku 2014 stáli dva ruští armádní zpravodajci a Česko v reakci na toto ujištění vyhošťuje 18 ruských diplomatů – špionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…