Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Bečvu měly podle serveru otrávit kyanidy z areálu bývalé Tesly Rožnov, podezřelá je firma Energoaqua

Po úniku neznámé látky uhynuly v řece Bečvě tisíce tun ryb. foto: MAFRA

Aktualizujeme
Praha - Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, uvedl server iDNES.cz. Firmě areál patří a provozuje tam i čistírnu odpadních vod. Vedení společnosti Energoaqua se nepodařilo kontaktovat. Již dříve však ředitel firmy Oldřich Havelka opakovaně odmítl, že by firma řeku otrávila.
  14:37aktualizováno  18:45

Policie se odmítla k informacím týkajícím se otravy řeky Bečvy, které zpravodajský portál zveřejnil, podrobněji vyjadřovat. „V tuto chvíli to nebudeme komentovat. Posudek fyzicky ještě nemáme, od nás taková informace určitě neunikla,“ řekl v úterý policejní mluvčí Petr Jaroš. 

Ředitel rožnovské firmy Energoaqua zásadně odmítl, že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy. Soudní znalec podle něj k tomu důkazy nemá.

Po úniku neznámé látky uhynuly v řece Bečvě tisíce tun ryb.
Po úniku neznámé látky uhynuly v řece Bečvě tisíce tun ryb.

Policie v pondělí uvedla, že soudní znalec Jiří Klicpera dokončil práce na znaleckém posudku, který se týká otravy Bečvy a policie čeká na doručení materiálů, následně budou vyšetřovatelé s posudkem pracovat. 

Znalec dokončil posudek v případu otrávené Bečvy, policie čeká na jeho doručení

Obsah posudku odmítl Klicpera komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivostí. Informace iDNES.cz týkající se otravy Bečvy firmou Energoaqua nepotvrdil. „Žádnou takovou informaci jsem já nevydal, jsou to nějaké jejich dohady. Já jsem ten článek ale nečetl. Jestli to publikují tak, že jsem to řekl nebo napsal do posudku, tak to není pravda, protože posudek nikdo nečetl,“ řekl Klicpera

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková řekla, že úřad nebude nynější sdělení komentovat. Mluvčí také zopakovala, že ministerstvo nemá informace z vyšetřování k dispozici. .

Posudek je pro policejní prověřování ekologické katastrofy klíčový. V minulosti Klicpera dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vyhotovení, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru. Znalec již dříve stejně jako ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec vyloučil, že by původcem otravy byla chemička Deza ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), kam patří i portál iDNES.cz. Dezu jako možného původce otravy již dříve vyloučila i Česká inspekce životního prostředí.

Pokračují kontroly ve společnostech Deza a Energoaqua, které jsou vyšetřované v souvislosti s otravou Bečvy

Policie i ministr Brabec již dříve označili kanál z rožnovského továrního areálu za možný zdroj otravy. Kontaminovaná voda místo přečištění a odstranění chemikálií tekla podle iDNES.cz. kanálem rovnou do řeky v městské části Valašského Meziříčí Juřinka a ne do speciálních lagun, které v areálu jsou. V řece uhynulo 40 tun ryb a tok byl otráven v délce 40 kilometrů. Energoaqua sídlí 16 kilometrů od místa otravy. Do řeky ústí stará kanalizace, která vznikla ještě za socialismu v dobách, kdy v areálu fungovala Tesla. Nyní je tam řada průmyslových podniků a nájemců, kteří své odpadní vody včetně kyanidových vypouští do čistírny. Kanál však ústí do řeky více než tři kilometry nad místem zářijového úhynu ryb. Rybáři proto opakovaně upozornili na to, že je nemožné, aby byl zdrojem otravy a aby kyanid byl v řece v tak dlouhém úseku a nezabíjel.

Náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti), která má životní prostředí na starosti a kauzou otravy Bečvy se zabývá,  řekla, že si počká na oficiální stanovisko. „Jak však pan soudní znalec mluvil do médií, tak se obávám, že si podkopával vlastní důvěryhodnost,“ uvedla Ančincová. Krajský úřad Zlínského kraje pokračuje v kontrolách ve společnostech Deza a Energoaqua. Ve firmě Energoaqua se kraj zabývá kontrolní a povolovací činností na základě vodního zákona. Zároveň přehodnocuje limity pro vypouštění odpadních vod s obsahem zvlášť nebezpečných nebo nebezpečných látek.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!