Hlavní obsah

Poslanci odevzdali telefony, vypnula se wi-fi. Řešili Hamáčkovu cestu do Moskvy

• Aktualizováno

Poslanci se v úterý zabývali okolnostmi zvažované cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Bod si odhlasovali v návaznosti na zjištění serveru Seznam Zprávy. Diskuze ve Sněmovně za zavřenými dveřmi se účastnili také šéf BIS Michal Koudelka, policejní prezident Jan Švejdar i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Schůze byla přerušena, aniž by poslanci cokoliv vyřešili.

Foto: Právo

Zprava šéf BIS Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, policejní prezident Jan Švejdar v úterý ve Sněmovně. Druhý zleva je ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Článek

Podle Piráta Františka Navrkala na jednání nic tajného nezaznělo.

„Jednání neskončilo, bylo přerušeno. Nezaznamenal jsem informace, které by znamenaly vysvětlení cesty ministra Hamáčka do Moskvy,“ sdělil po jednání šéf lidovců Marian Jurečka.

Podle něj vystoupil Hamáček. Slovo nedostal ani Babiš, ani žádný za šéfů tajných služeb, kteří se schůze účastnili, řekl Jurečka.

Kdy bude schůze pokračovat nedokázal Jurečka odhadnout. Ve středu bude jednání Sněmovny pokračovat novelami, které jsou ve třetím čtením.

Telefony, počítače i wi-fi

„V průběhu projednávání nesmí dojít k úniku informací. Nemohou být přítomna zařízení umožňující nahrávání, jako jsou telefony, notebooky či chytré hodinky,” sdělil místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Následně přerušil schůzi, aby mohli poslanci svá zařízení sklidit.

Ve Sněmovně nyní nefunguje ani síť wi-fi, ze schůze se nepořizuje ani stenozáznam, tedy doslovný přepis toho, co na schůzi zazní. Nefunguje videopřenos z jednání na vnitřním okruhu ani na internetu.

Na jednání se měly projednávat informace spadající do režimu tajné.

Hamáček: Jsem v šoku, toto je nejtěžší okamžik mého života

Domácí

Filip také upozornil poslance na to, že podle zákona o utajovaných skutečnostech je každý, kdo má přístup k utajované informaci, povinen zachovávat o ní mlčenlivost. Porušení této povinnosti by bylo řešeno podle trestního zákoníku.

Šéfové tajných služeb

Zákonodárci pak také odhlasovali, že se kromě Koudelky, Švejdara a Zemana budou moci neveřejného jednání zúčastnit též ve Sněmovně přítomní šéfové zbylých dvou tajných služeb, a to Jan Beroun z Vojenského zpravodajství a jeho protějšek z Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marek Šimandl.

Zařazení bodu podpořili poslanci napříč politickým spektrem, pro hlasovaly i vládní kluby ANO a ČSSD. Proti jako jediná zvedla ruku poslankyně ANO Barbora Kořanová.

Sněmovní opoziční strany chtěly na jednání od vicepremiéra, ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka vysvětlit informace, které v úterý zveřejnil server Seznam Zprávy. Podle něj Hamáček chtěl v Moskvě dohodnout ututlání kauzy Vrbětice výměnou za milion dávek ruské vakcíny Sputnik V a konání rusko-amerického politického summitu v Praze.

Situace je nesmírně nebezpečná, musíme jednat hned, řekl k Hamáčkovi Rakušan

Domácí

Zařazení bodu, který poslanci pracovně nazývají „Moskva”, navrhl za koalici Spolu předseda lidovců Marian Jurečka. „Je kolem toho velké množství otazníků a spekulací, tak bych byl rád, abychom to projednali,” uvedl  před jednáním Jurečka.

Hamáček: Není jiná cesta

Hamáček opozici poděkoval za navržení tohoto bodu, protože je podle něj nezbytné, aby se věc vysvětlila. Tvrzení uvedená v článku od rána odmítá.

„Myslím si, že vzhledem k tomu, co probíhá od ranních hodin, není jiná možnost, než se tomu dneska věnovat v Poslanecké sněmovně. V článku není ani jedna citace. Je to věc, která se dotýká mě osobně, z mého pohledu i České republiky, protože je tu zpochybňována práce bezpečnostního aparátu, a bohužel není jiná cesta,” prohlásil Hamáček s tím, že článek je plný lží.

Šéf žalobců Zeman: Hamáček nechtěl kauzu Vrbětice utlumit nebo ukončit

Domácí

„Jsem připraven velmi podrobně zrekapitulovat mé kroky od 6. 4., kdy jsem se tu zprávu dozvěděl,” doplnil.

Podle Filipa jsou důležitější věci k řešení

Určité výhrady k bodu měl šéf KSČM Vojtěch Filip. „Nemám nic proti tomu, abychom to projednali. Nikdy jsem nebyl pro to, aby se Sněmovna nechala řídit mediokracií, a trval jsem na tom, aby témata do veřejného prostoru vnášeli politici, nikoliv média,” prohlásil Filip s tím, že bod „Moskva” není prioritou, protože ve Sněmovně leží řada zákonů, na něž občané čekají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám