Sněmovna jednala o Hamáčkově cestě do Moskvy za zavřenými dveřmi. Poslanci museli odevzdat i mobily

Poslanci projednávali plánovanou cestu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy za zavřenými dveřmi. Přítomni byli šéfové tajných služeb, nejvyšší žalobce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar. Sněmovna ale podle poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL) debatu nedokončila. Dodal, že diskuse přerostla v osočování a že za hodinu a půl jednání mluvil jenom vicepremiér. Poslanci se opět sejdou ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:01 4. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci hnutí ANO byli během ustavující schůze sněmovny loni v listopadu označeni vlaječkami, v popředí na snímku poslanec ODS Marek Benda a šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Samotnému jednání předcházela poměrně složitá legislativní diskuse o tom, co všechno bude nutné technicky zabezpečit. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Hned v úvodu schůze vystoupil právě vicepremiér Jan Hamáček. Mimo jiné uvedl, že zpráva zpravodajského serveru byla „plná lží a nesmyslů“. Jak řekl, dotýká se jeho osobně i České republiky.

‚Kšeftoval s bezpečností země.‘ Opozice vyzvala Hamáčka kvůli cestě do Moskvy k rezignaci

Číst článek

Dodal, že se budou projednávat utajované informace, proto by mělo být jednání neveřejné. To navrhl i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Sněmovna to vzápětí schválila.

Na jednání vystoupili také ředitelé tajných služeb, tedy Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl a Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Koudelka už do dolní komory dorazil.

Poslanci se na plénu jednali o informacích z článku, který v úterý uveřejnily Seznam Zprávy. Server uvedl, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a za uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Hamáček to popírá.

Zákaz nahrávání

Samotnému jednání předcházela poměrně složitá legislativní diskuse o tom, co všechno bude nutné technicky zabezpečit, aby se zaručilo, že schůze bude neveřejná.

V sálu bylo nutné například odpojit kamerový systém. Poslanci rozhodli i o tom, že se nebude z jednání pořizovat záznam, odevzdat museli mobilní telefony, notebooky nebo takzvané chytré hodinky.

Předseda KSČM Vojtěch Filip upozornil poslance na to, že podle zákona o utajovaných informacích je každý, kdo má přístup k utajované informaci, povinen zachovávat o ní mlčenlivost. Porušení této povinnosti by se řešilo podle trestního zákoníku, poznamenal.

Ochranná služba uzavřela obě galerie a celý prostor před jednacím sálem. Galerie pro veřejnost je uzavřená už řadu měsíců kvůli epidemii nového koronaviru.

Zařazení nového bodu sněmovna podpořila velkou většinou hlasů. Zpochybnil je právě jen Filip, který pokládá za podivné, že by se sněmovna měla řídit novinářskými články.

jac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme