Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, Dagmar Machotová - 
4. května 2021
16:35

Česko má nakročeno k další politické krizi po třaskavé reportáži webu Seznam zprávy o plánované a nakonec zrušené cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Hamáček chtěl podle webu v Moskvě jednat o ututlání kauzy zapojení ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích výměnou za milion dávek vakcíny Sputnik V a konání summitu prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina v Praze. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v Epicentru Blesku řekl, že se suverenitou státu nelze kšeftovat a pokud by se informace potvrdily, bylo by to pro Českou republiku velmi nepříjemné. 

Šedivý v pořadu Epicentrum uvedl, že pokud by se zjištění Seznam  zpráv potvrdila, znamenalo by to znejistění domácího politického managementu a také znejistění u našich spojenců. „Nejde takto kšeftovat se suverenitou státu,“ podotkl s tím, že by to mohlo vypadat tak, že jsme ochotni vyměnit kohokoli za něco, co je pro nás příjemnější. 

Video  Hamáček po výzvách k rezignaci: Nejtěžší chvíle mého života! Odmítl kšeft s Rusy u Vrbětic a Sputniku  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Podle generála Jiří Šedivého je důležitá opatrnost v předčasných závěrech. „Je to věc, která je velmi nepříjemná a je potřeba být velmi opatrný v nějakých základních postulátech. Kdyby to totiž byla pravda, tak dochází k destabilizaci politického managementu v ČR,“ uvedl generál.

„Problém je v tom,  že mezi sebou soupeří strany vládní koalice, a to je špatně. Uvnitř kolice není soudržnost a pro naše spojence, kteří to sledují, je to velmi špatný signál,“ zmínil Šedivý a dodal, že není možné, aby se premiér a vicepremiér vzájemně nepodpořili. 

Schůzka bez šéfa BIS

V polovině dubna proběhla na ministerstvu vnitra schůzka vicepremiéra Hamáčka, na kterou pozval velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Marka Šimandla, ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna a policejního ředitele Jana Švejdara. Později se podle Seznam Zpráv připojil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Šéfa BIS, která rrbětickou kauzu řeší nejdéle, Michala Koudelku nepozvali. Sestava, která se podle Seznam Zpráv účastnila jednání 15. dubna, byla podle generála Jiřího Šedivého složena ze špiček ve svých oborech a je zapotřebí dobrat se pravdě, jinak by to ČR významně poškodilo.

Nepozvat šéfa BIS byla podle něj chyba. „Musí být absolutně důvěrní. Nemůže být o jejich aktivitách, vyjádřeních a názorech pochybnosti. Já je nemám, protože řadu lidí z té schůzky dobře znám a byť bylo řečeno, že pan Hamáček nabídl řešení ve vztahu k Rusku, myslím, že to není přesná pravda a je nezbytně nutné, aby ti co to prezentovali uvedli, jaký je skutečný zdroj,“ konstatoval Šedivý v pořadu Blesku Epicentrum. 

Mlčící prezident 

Týdenní mlčení prezidenta Miloše Zemana považuje Jiří Šedivý za zvláštní. „V první řadě, pan prezident měl vystoupit do nejdříve. Bezprostředně poté, co se kauza dostala na světlo a do diskuze na veřejné úrovni,“ podotkl Šedivý, který tím narážel na fakt, že se Zeman vyjádřil k Vrběticím až týden poté, co otřásla mediálním prostorem. 

 

„Od pana prezidenta se nečeká analytický příspěvek. On je morální autoritou, on měl morálně podpořit národ jako takový a ty, co provádí vyšetřování,“ dodal. „To že týden mlčel a pak vystoupil, jak vystoupil, tak celou fázi vyšetřování zpochybnil. To není v pořádku. Rozumím, že chce mít analytické výstupy, ale vím, že to v této fázi do role prezidenta nepatří,“ řekl v pořadu Epicentrum. 

Sputnik, summit nebo kamufláž?

V komunikaci Jana Hamáčka ohledně cesty do Moskvy se podle Šedivého prolínají jak témata Sputnik V., tak i Vrbětice, tak i summit. „To přináší řadu otazníků a zpochybňuje to postavení vicepremiéra,“ řekl. Za zcela nevěrohodné a amatérské považuje vyjádření Hamáčka o politické kamufláži. 

Naopak odvolání ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) podle hosta dnešního Epicentra nemusí s kauzou Vrbětice zcela souviset. „Pan Petříček byl vždy prozápadně orientován a na ministerstvu byl spíše tolerován. Jeho odvolání těsně po prohře na sjezdu ČSSD ukázalo určitou slabost pana Hamáčka“ uvedl generál Jiří Šedivý. 

V celé kauze Vrbětice je podle generála Šedivého stále mnoho nezodpovězených otázek, ale je to bezpochyby ruská akce, do které bylo zapojeno více než jenom dva agenti. Generál zmínil, že bylo znát, že během komunikace o Vrbětické kauze, že premiér a vicepremiér improvizují a vlastně neví, co si počít. „Krizovou komunikaci v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nemáme zvládnutou,“ zakončil v pořadu Blesku Epicentrum. 

Video  Epicentrum - Jiří Šedivý  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

santikxauz ( 5. května 2021 05:07 )

My už dávno nejsme suverenní stát.

nespokojeny ( 4. května 2021 22:16 )

Tady je zajímavá informace:

Myslíte, že kdyby byl americkým prezidentem Trump, kauza Vrbětice by nenastala, jak se domnívá exprezident Klaus?

Považuji to za velmi pravděpodobné. Trumpova zahraniční politika k Rusku byla racionální, on viděl hlavního soupeře v Číně. Předpokládám, že by si prudké zhoršení vztahů s Ruskem nepřál, že by se obával, aby Rusko k Číně nedotlačil. Bidenova zahraniční politika se po čtyřech letech vrací k obamovsko-clintonovskému formátu, ve kterém Američané skrze stupňování napětí na Ukrajině vyhrotili vztahy s Ruskem. Zdá se mi, že to tady máme zpátky. To, že v téhle hře hraje česká politika užitečného idiota, je nejen nedůstojné, je to především poškozováním našich zájmů. A když se dva perou, třetí se směje. My tady vyhošťujeme diplomaty a Němci vyjednávají s Ruskem vakcíny a asi i svůj byznys, například.

cid2000 ( 4. května 2021 18:40 )

Celá kauza je ukázka České neschopností a nesamostatnosti jako státu. Musíme nastěhovat hlavu z někoho jiného a dopadneme špatně!!Kdo jinému jámu kope, sám do ní spadne!!Pomalu vyplouvají podivnosti kolem kšeftování s municí atd.Nikdo na detektoru nevyslechl toho frajera, kterému patřila ta munice atd. Prý panáčej nechtěl....proč asi proboha??? To BIS nezajímalo? Tak se vymyslel komplot do,kterého se pomalu všichni zamotávají a jiní kočičí a vyhlašují slavnostně skoro válku Rusku. A občani ani netuší, že jejich jménem jdeme skoro do války!!Němci z nás smíchy popadají za tu naši mezinárodní politiku!!!Taky se za nás nikdo nepostavil z velkých hráčů EU a NATO!! Hrajeme pro někoho blb.ečky!!Jinak jsme pro naše spojence *** u cesty!

zada ( 4. května 2021 18:14 )

Pane Šedivý, pravděpodobnost je k ničemu. Rusko důkazy o porušení smlouvy naším státem má....myslím že držíme černýho petra, i když jsme myseleli že máme eso))))

zada ( 4. května 2021 18:12 )

a co pan generál říká na to, že naše armáda je vyzbrojována jako "útočná" a to stejně jako amícká armáda. Před rokem 89 byla naše armáda vyzbrojována jako "obranná". A jinak generále, vy jste o těch "vrběticích" před 10 lety nedvěděl nic, že jo))))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa