Styděl jsem se, jak to probíhalo, řekl k jednání ve sněmovně nejvyšší státní zástupce

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 4. 5. 2021 20:24
Poslanci se v úterý na neveřejném jednání zabývali chováním místopředsedy vlády Jana Hamáčka v kauze Vrbětice a jeho zrušenou cestou do Moskvy. Na jednání byli přizváni i šéfové všech tří tajných služeb, policejní prezident nebo nejvyšší státní zástupce, nikdo z nich ale nevystoupil. Stejně tak nepromluvil ani premiér Babiš. Poslanci debatu nedokončili, a kdy v ní budou pokračovat, není jasné.
Nejvyšší státní zástupce Zeman o uzavřeném sněmovním jednání: Styděl jsem se | Video: Radek Bartoníček

Když poslanci vycházeli z neveřejného zasedání, bylo znát, kdo patří k vládní koalici a kdo k jejím kritikům. Zatímco vládní poslanci hájili postup Jana Hamáčka v kauze Vrbětice, jeho oponenti nebyli s jeho vysvětlováním rozhodně spokojeni.

"Nezaznamenal jsem nějaké zásadní informace, které by pro mě znamenaly vysvětlení té plánované cesty ministra Hamáčka do Moskvy. Žádné skutečnosti, které by mé obavy jednoznačně rozptýlily, jsem se nedozvěděl," řekl Aktuálně.cz po přerušeném jednání předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

"Čekal jsem na vystoupení pana premiéra, toho jsem se nedočkal. Ani jsem se nedočkal vystoupení žádného z pěti přizvaných hostů," dodal Jurečka. Na jednání byli ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Že na debatě o Hamáčkově cestě do Moskvy nevystoupil nikdo z pozvaných hostů ani premiér Babiš, potvrdila také poslankyně Jana Černochová (ODS), která Babišův přístup kritizovala. Premiér nechtěl jednání komentovat.

Poslanci se shodli jen na tom, že schůze sněmovny neměla příliš důstojný průběh. Obviňovali se nicméně z toho, kdo za to může. 

Podle Černochové bylo jednání zbytečně pro veřejnost uzavřeno, protože na něm nezazněla jediná tajná informace. "Z toho, co tam říkal pan Hamáček, tam nezaznělo nic, o čem by někdo nepsal. Zaznívala jen fakta k cestě pana Hamáčka," popisovala jednání. Z jeho průběhu usoudila, že Hamáček také počítal s vystoupením šéfů tajných služeb. "Polehčující okolnost je to, že ani on nevěděl, že nevystoupí nikdo jiný, protože i on byl překvapený, že jednání mělo končit o půl hodiny dřív na základě návrhu pana Vondráčka," sdělila poslankyně. Upozornila ale, že na jednání vystupovali často poslanci ČSSD, kteří hájili Hamáčka. 

Jana Černochová také avizovala, že koalice SPOLU, jejíž je součástí, bude ve středu požadovat, aby jednání ohledně této kauzy neskončilo. Podle jejího názoru mohlo jednání být delší už v úterý, kdyby ANO netrvalo na tom, že v šest hodin večer začne volba členů Rady ČT. K volbě ale nakonec stejně nedošlo. 

Vondráček potvrdil, že skutečně s tímto návrhem přišel. Hájil se tím, že bylo třeba připravit podmínky pro následující bod, kterým měla být volba členů Rady České televize. Novinářům také řekl, že ho přístup opozice zklamal. Souvisle podle něho vystoupil jen Hamáček, mluvil podle něho konstruktivně, pak následovaly krátké faktické poznámky. "O vysvětlení nikdo nestál," uvedl Vondráček. "Třeba Pavel Zeman jel z Brna, aby si tam na pár minut sedl a zase mohl odejít," podotkl. Záležitostí by se podle předsedy Sněmovny měly zabývat spíše výbory.

Poslanci jednali za zavřenými dveřmi asi hodinu a půl, pak jednání přerušili. "Mimořádný bod byl přerušen, protože schůze začala probíhat víceméně vzájemným osočováním a úplně se to vymklo z nějaké smysluplné diskuse," řekl šéf lidoveckého klubu Jan Bartošek. Na řadu řečníků se podle něj nedostalo kvůli tomu, že debata přestala mít smysl. Kdy bude jednání o cestě pokračovat, není jasné.

Rozladění bylo znát také na nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi, který průběh zasedání kritizoval. "Já vám to řeknu upřímně. Já nechci jednání sněmovny příliš komentovat poněvadž bylo uzavřené. Nebudu komentovat informace, které tam proběhly. Jenom k té atmosféře. Já jsem se styděl. Styděl jsem se za to, jak to probíhalo, styděl jsem se za ten způsob komunikace, a bylo mně líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost," sdělil Zeman v souvislosti s vyšetřováním výbuchu  ve Vrběticích.

"Tito lidé na tom strávili hodiny, týdny, měsíce času, dospěli jsme k nějakému řešení, a místo toho, aby se jim dostalo nějakého poděkování, a teď nehovořím o sobě, hovořím o policii, hovořím o BIS, hovořím o příslušném dozorovém státním zástupci. Tak jsem byl přítomen, řekl bych, nejapnému a nedůstojnému divadlu," stěžoval si Zeman.   

Utajené jednání je výjimečné 

Poslanecká sněmovna se v úterý rozhodla pro krok, ke kterému sahá jen velmi výjimečně. Poslanci využili možnost, že mohou své jednání utajit a zvolit neveřejné zasedání. Přesně k tomu došlo po třetí hodině odpoledne, kdy se začali zabývat chováním místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v kauze Vrbětice a jeho neuskutečněnou cestou do Moskvy.

Reagovali tím na zprávu serveru Seznam Zprávy, který napsal, že Hamáček chtěl utajit podíl ruských agentů na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích mimo jiné výměnou za milion dávek ruské vakcíny Sputnik a za uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Především opoziční politici jej kvůli tomu od rána vyzývali k rezignaci. Hamáček to popírá.

Šéfové tajných služeb, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman či policejní prezident Jan Švejdar byli připraveni popsat poslancům chování ministra Hamáčka, avšak jen v utajovaném režimu na neveřejném zasedání poslanců. Všichni tři byli pod bedlivou kontrolou policistů. Stačilo se k nim přiblížit v předsálí jednacího sálu a vytáhnout mobilní telefon a ochranná služba okamžitě novináře upozorňovala. "Sem nyní nemůžete, tento prostor je uzavřený i pro novináře," tvrdili policisté a kohokoliv kromě poslanců odváděli pryč. 

Poslanci se nejdříve domlouvali, jestli vůbec jednání před veřejností uzavřou, a pokud tak učiní, zda si odhlasují, že nebude pořízen z jednání žádný záznam. O utajené jednání usiloval také Hamáček.

Ještě než začalo neveřejné zasedání, přišel Hamáček k mikrofonu poprvé a prohlásil, že má čisté svědomí. "Jsou to lži a nesmysly," řekl a sliboval, že právě na jednání bez kamer a veřejnosti dokáže svou nevinu. Podle něj by prý bylo nemyslitelné, aby jednal o nějaké dohodě s Ruskem, když už tehdy některá česká média měla informaci o roli ruských tajných služeb v útoku ve Vrběticích. "Celá bezpečnostní komunita věděla, že s tou informací pracují média, nedávalo žádný smysl, že bych měl v plánu něco Rusům slibovat. Já jsem nic slíbit nemohl, protože reakci médií nikdo nemohl ovlivnit," argumentoval.

Následně se ale mohli sami poslanci v jednacím sále přesvědčit, že uspořádat neveřejné zasedání není nijak jednoduché. Než vůbec začalo, museli splnit několik podmínek. "V sále nemůžou být přítomna zařízení umožňující nahrávání, jako mobilní telefony, notebooky, tzv. chytré hodinky a podobné věci," vysvětloval předsedající schůze Vojtěch Filip.

Hamáček naléhal na poslance, že pravdu jim může sdělit jen na neveřejném zasedání. "Chci jenom upozornit, že pokud má sněmovna dostat kompletní informaci, tak bude třeba sdělovat informace, které nejsou veřejné, zazněly na jednání, která byla v nějakém režimu utajení. To znamená, že sněmovna bude pracovat s utajovanými skutečnostmi," pronesl. Následná hlasování ukázala, že poslanci souhlasí s takovým způsobem jednání, a předsedající Filip a vyzval poslance, aby si mobily či notebooky skutečně schovali. 

Byly to poslední chvíle, kdy ještě mohli Filipa a další poslance sledovat přítomní novináři nebo přes internet veřejnost. Následně už dal Filip pokyn technikům ve sněmovně, aby vypnuli veškeré kamery a zvuková zařízení. Zcela výjimečné jednání poslanců začalo, aniž by bylo jasné, v kolik skončí. 

 

Právě se děje

Další zprávy