Hlavní obsah

Zeman: Při jednání poslanců jsem se styděl

– Praha • Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po úterní tajné schůzi v Poslanecké sněmovně, kde se řešila cesta ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, uvedl, že se za průběh jednání styděl. Podle dalších účastníků se poslanci osočovali a jednání natahovali faktickými poznámkami.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„Styděl jsem se za to, jak jednání probíhalo a za způsob komunikace. Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 tuto trestnou činnost vyšetřují a strávili na tom měsíce času,” okomentoval jednání Zeman.

Šéf žalobců Zeman: Hamáček nechtěl kauzu Vrbětice utlumit nebo ukončit

Domácí

Ten se účastnil jednání sněmovny za zavřenými dveřmi spolu se šéfem BIS Michalem Koudelkou, policejním prezidentem Janem Švejdarem, Janem Berounem z Vojenského zpravodajství a s jeho protějškem z Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Markem Šimandlem.

Ani jeden z nich se však prý na jednání v dolní komoře nedostal ke slovu. „Skutečně jsem nedostal prostor vystoupit. To ale nevadí, člověk vystupuje v okamžiku, kdy je k tomu vyzván,” sdělil. Větší problém pro něj byl právě způsob, jakým bylo jednání vedeno.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka večer v České televizi řekl, že by Zemanovo vyjádření podepsal. Dvěma představitelům bezpečnostních služeb, kteří na jednání byli, se prý za to omluvil.

Z těch, co jednání pojali jako divadlo, jmenoval poslance KDU-ČSL Jana Čižinského a Piráta Vojtěcha Pikala.

Kauzu jsme zvládli, řekl Zeman

Schůze byla přibližně po hodině a čtvrt přerušena. Kdy bude pokračovat, ale zatím není jasné. Ke slovu se dostal ministr vnitra Hamáček, nevystoupil ale premiér Andrej Babiš (ANO).

Poslanci se pak podle zúčastněných na jednání vzájemně osočovali či si brali faktické poznámky. „Úplně se to vymklo z nějaké smysluplné diskuze,” řekl po jednání například lidovec Jan Bartošek.

Nejtěžší chvíle v životě aneb Jak se vyvíjelo zdůvodnění Hamáčkovy cesty do Moskvy

Domácí

Nejvyšší zástupce Zeman pak kvůli průběhu úterního jednání uvedl, že neví, zda na pokračování této schůze příště dorazí. „Budu nad tím přemýšlet, protože dneska jsem se opravdu styděl za všechny, co na kauze pracovali,” vysvětlil.

Podle něj by mělo zároveň být Česko hrdé na to, jak se s kauzou Vrbětice vypořádalo. „Zvládli jsme to. Jsem velmi pyšný na Českou republiku, jak se za kauzu postavila a jak ji řešila,” doplnil.

Na jednání poslanci řešili informaci, kterou dopoledne přinesl server Seznam Zprávy. Podle něj Hamáček chtěl v Moskvě dohodnout ututlání kauzy Vrbětice výměnou za milion dávek ruské vakcíny Sputnik V a konání rusko-amerického politického summitu v Praze.

Schůze se vymkla, zvrhla se ve vzájemné osočování, řekl poslanec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám