Historický postup. Manchester City porazil PSG i v odvetě a je ve finále Ligy mistrů

ČTK ČTK
4. 5. 2021 23:03
Fotbalisté Manchesteru City poprvé v historii postoupili do finále Ligy mistrů. V domácí semifinálové odvetě porazili díky dvěma brankám Rijáda Mahrize Paris St. Germain 2:0 a navázali na úvodní výhru 2:1 z Parku princů. Od 69. minuty hráli hosté bez vyloučeného Ángela Di Maríi.
Video: O2 TV Sport

O "ušatý" pohár si svěřenci trenéra Pepa Guardioly zahrají s Chelsea, nebo Realem Madrid, jejichž odveta je po úvodní remíze 1:1 ve Španělsku na programu ve středu. Finále se odehraje 29. května v Istanbulu.

"Pro všechny z nás, pro celý klub je to velký krok. Jsem neuvěřitelně pyšný. Pokaždé jako první myslím na náhradníky. Všichni v této sezoně Ligy mistrů něčím přispěli. Teď máme tři týdny, abychom se připravili na finále," citoval klubový web Guardiolu, který jako kouč vyhrál soutěž s Barcelonou v letech 2009 a 2011. V sobotu v lize navíc se City může oslavit třetí anglický titul za poslední čtyři sezony.

Celé utkání v Manchesteru strávil na lavičce kanonýr PSG Mbappé, který kvůli zranění nehrál už o víkendu ve francouzské lize. Na nelehkém terénu poznamenaném krupobitím se domácí ujali vedení v 11. minutě. Brankář Ederson dlouhým nákopem našel Zinčenka, ukrajinský obránce přihrál De Bruynemu, jehož zblokovaná střela se odrazila k Mahrizovi, který z úhlu překonal Navase a navázal na vítěznou trefu z prvního duelu.

O šest minut později hostující kapitán Marquinhos hlavičkoval do břevna. Následně Di María využil chybnou rozehrávku City, ale zamířil těsně vedle poloodkryté branky. Nad poté pálil jeho spoluhráč Herrera.

V 62. minutě provedl trenér PSG Pochettino dvojí střídání, jeho tým ale okamžitě inkasoval. Foden přihrál před branku na nabíhajícího Mahrize a alžírský reprezentant se zblízka nemýlil.

Finalista minulého ročníku Ligy mistrů musel v tu chvíli vstřelit tři branky, jenže stejně jako v prvním duelu i tentokrát dohrával v oslabení. Di María po strkanici s Fernandinhem šlápl domácímu kapitánovi na nohu a dostal červenou kartu.

Manchester málem v přesilovce ještě zvýraznil náskok, Foden ale trefil tyč. "Citizens" neprohráli ani pátý vzájemný zápas v evropských pohárech a sedmou výhrou v Lize mistrů za sebou vytvořili nový anglický rekord.

"Ani dneska jsme nezačali dobře. Nedařilo se nám, ale první gól nám přinesl uklidnění a druhý poločas jsme už hráli velmi dobře. Měli jsme hodně šancí. Oni ztratili nervy a začali nás okopávat. Po červené kartě jsme to dohráli v klidu," prohlásil Mahriz.

"Bojovali jsme až do konce. Můžeme se jeden druhému podívat do očí, dali jsme do toho všechno. Dva roky po sobě jsme se probojovali mezi nejlepší čtyři týmy. Prožili jsme dobrou jízdu," řekl pro web uefa.com záložník PSG Marco Verratti.

Manchester City - Paris St. Germain 2:0 (1:0)

Branky: 11. a 63. Mahriz. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Zinčenko, De Bruyne - Herrera, Verratti, Kimpembe, Danilo. ČK: 69. Di María (PSG). Bez diváků. První zápas: 2:1, postoupil Manchester.

Manchester: Ederson - Walker, Stones, Dias, Zinčenko - Silva (82. Sterling), Gündogan, Fernandinho - Mahriz, De Bruyne (82. Jesus), Foden (85. Agüero). Trenér: Guardiola.

PSG: Navas - Florenzi (75. Dagba), Marquinhos, Kimpembe, Diallo (83. Bakker) - Herrera (62. Draxler), Paredes (75. Danilo) - Di María, Verratti, Neymar - Icardi (62. Kean). Trenér: Pochettino.

 

Právě se děje

Další zprávy