Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kauza Vrbětice: Hamáčkovi už nikdo nebude důvěřovat, ve vládě ale neskončí, míní politologové

  • Autor: Lucie Ješátková - 
    5. 5. 2021
    05:00

    Pořádně perný den si včera užil ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD). Server Seznam Zprávy totiž přišel s informacemi, že důvodem jeho údajné cesty do Moskvy mělo být „vyhandlování“ Vrbětic za vakcínu Sputnik! Jak celá kauza ovlivní českou politickou scénu? Ustojí vicepremiér stupňující se tlak? Na to a ještě více se Blesk ptal politologů.

  • 1.Škodí to státu, vládě i ČSSD

    Podle oslovených politologů Hamáčkovy kroky ještě více poničí důvěru lidí ve státní aparát, vládu, ale i sociální demokracii.

    „Samozřejmě nevím, zda jsou informace pravdivé, ale rozhodně to přinese další zmatení a nedůvěru ve státní aparát. Už nyní je nedůvěra ve vládu vůbec nejnižší v historii - a teď ještě poklesne,“ uvedl pro Blesk Jakub Lysek z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Je podle něj otázkou, zda se ČSSD v nadcházejících volbách vůbec dostane do Sněmovny.

    Jan Hamáček kuriózně vztáhl celou vrbětickou kauzu na sebe a lidé to vnímají jako jeho problém,“ doplnil politolog Jan Kubáček.

  • 2.Další podpora ze zahraničí už nepřijde

    „Pro sousední státy je to už naprostá blamáž. Kauza Vrbětice končí v nenávratnu, protože to, co poškodily rozdílné výroky, dorazil prezidentům projev. Posledním hřebíčkem do rakve důvěryhodnosti je tato událost,“ pověděl Blesku politolog Kubáček.

    „Myslím si, že vyhošťování diplomatů skončilo,“ doplnil Lysek s tím, že vystupování české vlády je nejednoznačné a pro spojence nesrozumitelné.

    „Klasická česká bramboračka. Důsledkem je to, že naši spojenci nechtěli svůj vztah k Rusku riskovat kvůli naší vládě,“ dodal Lysek.

    Podle Josefa Mlejnka z Institutu politologických studií Karlovy Univerzity nás jako rozpolcenou zemi ostatní státy vnímají už delší dobu.

  • 3.Skončí to marasmem

    Odvoláním Jana Hamáčka to podle politologů ale neskončí. „Andrej Babiš si uvědomuje, že další destabilizaci nepotřebuje,“ uvedl Kubáček s tím, že záležet ale bude i na Sněmovně.

    Pokud by se totiž opoziční strany dokázaly spojit a vyvinout tlak na premiéra Andreje Babiše (66, ANO), společně s Janem Hamáčkem by ve vládě mohla skončit i celá sociální demokracie.

    „Pravděpodobně to ale skončí obrovskou pachutí a nezmění se naprosto nic,“ předpověděl Kubáček. Nehrozí podle něj ani pád vlády.

    „Nastane marasmus, který tu ostatně máme už teď... a potáhne se to až do říjnových voleb,“ doplnil Kubáček. „Ale opozici se to samozřejmě hodí,“ poznamenal Mlejnek.

  • 4.Handlování nebylo namístě

    „Kdybychom předpokládali, že informace serveru Seznam Zprávy jsou pravdivé, tak jde ze strany Jana Hamáčka o naprosto chybný krok. My ty vakcíny přece vůbec nepotřebujeme,“ uvedl politolog Lysek.

    Za umlčení mezinárodní kauzy jako Vrbětice by podle něj mělo Česko žádat mnohem víc, než je přislíbení ruských vakcín nebo schůzka amerického prezidenta Joea Bidena (78) a jeho ruského kolegy Vladimira Putina (68) v Praze.

    Za nestandardní pak Hamáčkovo údajné vyjednávání označil i politolog Kubáček. Podle něj ministr vnitra neměl nad výměnným obchodem vůbec přemýšlet.

    „Takové kroky se nedělají v situaci, kdy dojde k naprosto bezprecedentnímu ataku, který jsme nezažili po desítky let, kdy došlo k úmrtí dvou českých občanů,“ uvedl Kubáček s tím, že Hamáčkovi už nebude nikdo důvěřovat.

    Video  Hamáček po výzvách k rezignaci: Nejtěžší chvíle mého života! Odmítl kšeft s Rusy u Vrbětic a Sputnikem.  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

manunu ( 5. května 2021 11:20 )

stemik:

xiioma ( 5. května 2021 10:54 )

... to jsem okoukala od tebe!

xiioma ( 5. května 2021 10:40 )

ingmarie ( 5. května 2021 10:15 )

Tento argument neobstojí , (pokud tedy mezi členy ČSSD nepřevažují zaostalé trubky,) takový krok připravil ČSSD o hlasy mladších a vzdělanějších městských voličů ( i pražských) a nahnal je k Pirátům . ČSSD vsadila s Hamáčkem na seniorní generaci , cožˇ vzhledem k tomu, že sedí ve vládě , a tak nese spoluzodpovědnost za 30 000 obětí pandemie ,převážně z řad seniorů , je minimálně neproziravé a tito lidé jsou navíc stabilně omámení koblihou , komunisty a SPD.

lucie13 ( 5. května 2021 10:07 )

Je to celé fraška a pokud to diriguje USA a my se necháme, tak jsme blbí.
Buď jsou přímé důkazy nebo nejsou. Zatím nebyl nikdo nic schopný předložit, to jako proč? Budeme všem ostatním jen pro smích i s vynucenou solidaritou, která nám při lámání chleba bude na nic.
Západní Evropa zavírá atomové elektrárny, my na truc stavíme a dále nejsme solidární s Řeckem a nechceme si tahat muslimy do země a nikoho na západě nezajímá, že oni nechtějí k nám, protože nenabízíme all inclusive jako jiné země se štědrým sociálním systémem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa