Hlavní obsah

Důkazy jsou naprosto věrohodné, říká šéfredaktor Seznam Zpráv

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Reklama

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík zná důkazy v kauze pravého účelu plánované cesty Jana Hamáčka do Moskvy. „Jsem si naprosto jistý, že informace, které jsme publikovali, jsou pravdivé.“

Článek

Redakce Seznam Zpráv trvá na pravdivosti informací, jež se týkají plánované cesty vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy a které byly zveřejněny v úterý.

„Odmítáme osobní útoky na naše reportéry i na naši redakci, kterých se teď dopouštějí někteří politici, kterým se naše zpráva nelíbila,“ uvádí šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

„Důkazy, o které se opíráme, jsou naprosto věrohodné,“ uvedl Jiří Kubík už v úterý večer v pořadu České televize Události, komentáře, když reagoval na Hamáčkovo obvinění z pomluvy. „Důkazy jsem si prostudoval. Musím říct, že nebyla sebemenší pochybnost, proč článek nevydat,“ řekl šéfredaktor.

Původní text si můžete přečíst ZDE:

Podle Jiřího Kubíka bylo zdrojů, se kterými autoři textu Janek Kroupa a Kristina Ciroková mluvili, vícero.

„Já vám nemůžu říct, co máme v ruce. Každopádně musím říct, že sám jsem ty důkazy viděl, slyšel. Jsou naprosto věrohodné a jsem si naprosto jistý, že ty informace, které jsme publikovali, jsou pravdivé. Musím k tomu jenom ale říct, že ti lidé, se kterými jsme komunikovali, informace nechtěli potvrdit veřejně, nechtěli je říct na jméno,“ dodal Kubík.

Podle něj je mimořádná schůze Sněmovny místem, kde by se celá záležitost měla vysvětlit. „Jan Hamáček svoji verzi, že to je nesmysl, lež, opakuje neustále dokola. Ale pak tam jsou ještě další účastníci, kteří zatím veřejně nepromluvili, a to ani na té schůzi ve Sněmovně. Tam je ještě prostor.“

Šéfredaktor Seznam Zpráv se přitom odkázal na to, že dotyční lidé, i když nechtěli se svými svědectvími vystoupit veřejně, jsou připraveni popsat skutečnost při vyšetřování.

Seznam Zprávy v úterý ráno přinesly zprávu, která popisovala plánovanou cestu vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy. Hamáček cestu oznámil 14. dubna na Twitteru s tím, že bude v Rusku vyjednávat o dodávce vakcíny Sputnik V a zároveň navrhne, aby se v Praze odehrál summit amerického a ruského prezidenta. Do přípravy cesty zapojil i bývalého šéfa slovenského parlamentu Andreje Danka, aby mu pomohl využít svých kontaktů v Moskvě – domluvit setkání s ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem a šéfem Státní dumy Vjačeslavem Volodinem, jenž má blízký vztah k prezidentu Vladimiru Putinovi.

Ve čtvrtek 15. dubna se Jan Hamáček na ministerstvu vnitra setkal s šéfy některých tajných služeb, policejním prezidentem, velvyslancem v Rusku a následně i nejvyšším státním zástupcem, aby s nimi tuto situaci probral.

Ministr vnitra, který byl v inkriminované době pověřen řízením ministerstva zahraničí, byl ve skutečnosti podle řady svědků připraven odletět do Moskvy s plánem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem ve Vrběticích (tou dobou ještě oficiálně neoznámený) za dodávky vakcíny Sputnik V a za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joea Bidena a Vladimira Putina.

„To je úplný nesmysl, to nevím, kdo vám to řekl,“ reagoval Jan Hamáček, když jej Seznam Zprávy se svými informacemi konfrontovaly. Na odpověď, že informace má redakce přímo od účastníků jednání, které na 15. dubna svolal, uvedl: „To nemůžete mít. To je úplný nesmysl, nevím, kde jste na to přišli.“

Reklama

Doporučované