Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Hamáček podá trestní oznámení na autory reportáže i vydavatele. Bude žádat odškodné 10 milionů

Tiskový briefing Jana Hamáčka foto: Jakub StadlerMAFRA

Aktualizováno
PRAHA - Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení na autory materiálu Seznam Zprávy k jeho cestě do Moskvy. V civilním řízení pak bude požadovat odškodné 10 milionů korun. Dále požaduje omluvu od lídrů stran koalice Spolu Adamové, Fialy a Jurečky. Jejich vyjádření o vlastizrádcích byla nevybíravá, řekl.
  11:45aktualizováno  12:23

Jsou to šokující lži, uvedl Hamáček k tvrzení, že chtěl vyměnit kauzu Vrbětice za vakcínu a summit v Praze

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček informoval na tiskovém briefingu, že podá trestní oznámení na autory materiálu serveru Seznam Zprávy k jeho cestě do Moskvy Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou. V civilním řízení navíc bude po vydavateli požadovat 10 milionů korun, které v případě úspěchu věnuje nadaci policistů a hasičů.

Podle webu Seznam Zprávy hovořil Hamáček na interní schůzce o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem Vrbětic za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Hamáček to odmítá. Autoři článku webu Seznam Zprávy na pravdivosti svých informací trvají a web je připraven pravdivost svých zjištění o Hamáčkových plánech prokázat v soudním řízení, uvedl šéfredaktor serveru Jiří Kubík.

Autoři reportáže se podle vicepremiéra mohli dopustit trestných činů pomluvy či šíření poplašné zprávy. Omluvu žádá Hamáček také po lídrech opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09 Petru Fialovi, Marianu Jurečkovi a Markétě Pekarové Adamové. „Velmi nevybíravě se vyjadřovali o mé osobě a já od všech, kdo mě označovali jako vlastizrádce, a já nevím, co vše dalšího, budu požadovat, aby se mi omluvili,“ řekl.

Podle několika zdrojů webu Seznam Zprávy sdělil Hamáček plány své cesty do Moskvy účastníkům schůzky na ministerstvu vnitra 15. dubna. Mezi nimi podle serveru byli český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun a policejní prezident Jan Švejdar, později také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Beroun, Švejdar a Šimandl se podle zdrojů Seznam Zpráv snažili Hamáčka přesvědčit o tom, aby připravovanou cestu do Moskvy odvolal. Argumentovali tím, že v takovém případě žádný obchod není možný, natož, aby ho dělal ministr.

‚Neuvěřitelné. Tímto způsobem ohrožovat naší bezpečnost.‘ Spolu chce vyslechnout zpravodajce

Všichni tři Seznam Zprávám potvrdili účast na schůzce, ne však konkrétní obsah jednání. „V každém případě všechna jednání byla vedena v zájmu České republiky, a to jak z pohledu zahraniční politiky, tak i bezpečnosti státu,“ sdělil serveru Šimandl.

Pivoňka podle zdrojů serveru původně Hamáčka podporoval, nakonec ale změnil názor. Měl to být právě on, kdo vicepremiéra posléze od cesty odradil, protože mu potvrdil, že by si Rusové případnou schůzku nahráli.

Autor: