Hlavní obsah

Hamáček podá kvůli článku trestní oznámení, chce 10 milionů korun

– Praha • Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce omluvu od poslanců, kteří ho označili kvůli kauze Vrbětice za vlastizrádce. Zároveň podává trestní oznámení na autory článku a bude žalovat vydavatele Seznam Zpráv o odškodné ve výši 10 milionů korun. Šéfredaktor Seznam Zpráv tvrdí, že důkazy dokazující pravdivost článku viděl a slyšel a jsou věrohodné. Nechce ale říci, co má redakce v ruce.

Hamáček podá kvůli článku trestní oznámení, chce 10 milionů korunVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem přesvědčen, že je potřeba ukončit tuto nesmyslnou kauzu, ve které jsem byl obviněn z toho, že jsem plánoval vyměnit citlivé informace s Ruskou federací za dodávky jednoho milionu vakcín Sputnik,“ uvedl na tiskové konferenci Hamáček.

Co řekli účastníci o schůzce s Hamáčkem

Domácí

Tyto informace označil za lživé. „Článek byl postaven bez přímé citace, čekal jsem, kdy se objeví přímý svědek, který potvrdí můj ďábelský plán. To se ale nestalo, nikdo obvinění nepotvrdil,“ doplnil.

Důkazy viděl a slyšel

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík uvedl, že důkazy, které podporují verzi autora textu Janka Kroupy, „viděl, slyšel”. Web dosud nezveřejnil žádnou citaci či vyjádření, z níž informace o chystané výměně plyne, upozorňuje neustále Hamáček.

Tisková konference ministra HamáčkaVideo: ČTK

„Musím říct, že sám jsem ty důkazy viděl, slyšel. Jsou naprosto věrohodné a jsem si naprosto jistý, že ty informace, které jsme publikovali, jsou pravdivé,” uvedl Kubík.

Doplnil, že Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění o Hamáčkových plánech prokázat v soudním řízení.

Hamáček: Všechny ty nesmysly slouží jen Rusku

Domácí

Autor článku, novinář Janek Kroupa, po vystoupení Hamáčka v České televizi řekl, že je připravený svou práci obhájit. „Jsme připraveni prokázat, že informace, které jsme napsali, jsou podložené a pravdivé. Jen důsledně chráníme naše zdroje,” prohlásil.

Jsem vláčen bahnem 

„Jsem vláčen bahnem a dostávám výhružné e-maily. Udělám vše, abych očistil svoje jméno i jméno sociální demokracie,” řekl v reakci Hamáček.

Babiš Hamáčkovi věří

Domácí

„Podám proto trestní oznámení na autory reportáže. Budu žádat o prověření, zda nedošlo ke spáchání trestných činů pomluvy, šíření poplašné zprávy a poškozeních cizích práv,“ prohlásil ministr.

Podá i civilní žalobu na vydavatele. „Ten je zodpovědný za práci svých lidí. Budu požadovat 10 milionů korun odškodné,“ doplnil. Tyto peníze si případně nenechá, dá je ale do nadace policistů a hasičů, jež se stará o pozůstalé, kteří ve výkonu služby zahynuli.

Měl by opustit politiku raketovou rychlostí, Česko není na prodej, cupuje Hamáčka opozice

Domácí

Po těch, kteří ho označili za vlastizrádce, bude také požadovat omluvu. Konkrétně mluvil o šéfech stran koalice Spolu, o Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), Petru Fialovi (ODS) a Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Za ministra se dopoledne postavili také sociální demokraté.

Hamáčkovi věří i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je to nesmysl, aby Hamáček chtěl v Rusku měnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Řekl to České televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám